10x Voorjaarstips!

Fibra Paardenvoeders

 

Naar nieuwsoverzicht

1. Geef je paard een boost!

Misschien heel voor de hand liggend, maar om je paard te ondersteunen in het verharen is het belangrijk dat je paard/pony gezond is en zijn verteringsstelsel in balans. Om dit te bereiken kun je een detox kuur Fibra Anti-Itch van 2 maanden geven. De Anti-Itch bevat verschillende bijzondere grondstoffen zoals mycotoxinebinders, biergist, levende gisten, betaglucanen, antioxidanten en omega 3. Deze bijzondere toevoegingen zorgen voor een schoner lichaam door het binden van schadelijke- en afvalstoffen, ondersteunen de lever en brengen de darmflora in balans.

2. Lijnzaad olie 

Lijnzaadolie is een zeer hoogwaardige olie die veel essentiële vetzuren bevat. Deze vetzuren dragen onder meer bij aan een glanzende vacht en tevens ook aan een goed zenuw- en sterk bottenstelsel. Fibra Premium en Anti Itch bevatten beiden lijnzaadolie die rijk is aan omega 3 wat ook een ontstekingsremmend effect heeft en bijdraag aan een sterk zenuw- en botstelsel.

3. Worm onderzoek

Het weideseizoen zal bij veel mensen binnenkort weer beginnen en het is aan te raden om je paard van te voren te controleren op een wormbesmetting. Eerder werd er standaard ontwormt maar tegenwoordig moet er eerst een mestonderzoek worden gedaan om resistentie van wormen tegen het wormmiddel te voorkomen. Met een mestonderzoek kun je voordat de paarden op het weiland gaan gericht ontwormen en zo voorkom je dat de wei meteen besmet wordt. Vooral als er veel paarden bij elkaar in een weiland staan en er niet wordt uitgemest is het verstandig regelmatig een mestonderzoek te laten doen. Het liefst met alle paarden tegelijk! Wees ook voorzichtig met het introduceren van nieuwe paarden in een groep. Om het risico van besmetting te beperken kun je de wei uitmesten, maaien (ook de mest plekken) en de paarden regelmatig omweiden. Tevens is de weerstand van je paard ook erg belangrijk, hoe beter het immuunsysteem en de darmwerking functioneert hoe beter je paard bestand is tegen een worminfectie. Meer informatie over wormonderzoek? kijk op Worm&Co.

4. Geef je gras een boost!

Om je weides zo goed mogelijk voor te bereiden op het weideseizoen is het juist in deze periode belangrijk om er wat extra aandacht aan te geven. Het uitvoeren van een bodemonderzoek is hiervoor erg aan te raden. Hierdoor kun je bekijken wat de bemestingstoestand van de bodem is en dit eventueel corrigeren. Tevens kun je ervoor kiezen om kale plekken opnieuw bij te zaaien en eventueel je hele weiland door te zaaien met een graszaadmengsel geschikt voor paarden. Deze grasmengsels hebben een laag groeipunt, hoog vezelgehalte, laag fructaangehalte en kunnen er beter tegen om vertrapt en kort afgegraasd te worden. 

Laat je paard tevens ook niet te snel op het gras maar wacht tot dit minimaal 20 cm is doorgegroeid. Dit is gezonder voor het gras en je paard!  

5. Meer zon = meer zweten!

Het warmere weer komt er weer aan en je paard zal hierdoor ook weer meer gaan zweten en verliest daarbij vocht en zouten. Wanneer de zouten in het lichaam lager worden, wordt, in tegenstelling tot mensen, de dorstprikkel ook lager. Het paard gaat daardoor minder drinken.
Maar als je paard zweer moet hij juist méér drinken om het vocht aan te vullen. Door zout toe te voegen aan het rantsoen worden deze in het lichaam aangevuld en gaat je paard ook weer meer drinken.

Fibra is afgestemd op de gehalten nutriënten in het Nederlandse ruwvoer, ook het natrium (zout) gehalte. Bij grotere inspanningen voer je ook meer Fibra en vul je op die manier de grotere behoefte van de nutriënten aan. Echter kan door extra zweten op warme dagen de zoutbehoefte meer toenemen dan in het rantsoen zit.

Hoeveel zout je precies bij moet geven, is afhankelijk van het rantsoen (gras, ruwvoer en aanvullingen) en de hoeveelheid zweet die jouw paard produceert. Gemiddeld kun je op dagen dat jouw paard veel zweet 5 gram zout toevoegen aan het voer. Pony’s hebben wat minder nodig en paarden die extreem veel zweten kun je tot 10 gram extra zout per dag geven. Bij paarden/pony’s hoef je niet heel erg bang te zijn dat je te veel zout geeft. Aan de andere kant is het wel belangrijk om te weten dat een te hoge zoutgift voor langere tijd kan leiden tot onnodige belasting van het lichaam.

Heeft je paard/pony een liksteen? Let er dan op dat hij het niet te lekker vind of er nauwelijks aan komen. Daarom is het verstandiger om zelf zout toe te voegen afgepast op het rantsoen en het zweten van jouw paard. Wil je graag meer weten over zout toevoegen aan het rantsoen van je paard/pony? Neem dan gerust contact met ons op.

6. Voorzichtig op het gras

Voorjaarsgras is bladrijk en bevat nog weinig stengels. Hierdoor is het vezelgehalte laag. Voorjaarsgras verteert snel en kan daardoor ook leiden tot koliek en diarree. Wacht met beweiden tot de stengels van de grasplanten zijn gevormd en het vezelgehalte is gestegen. Als paarden de gehele winter op stal en/of alleen in de paddock hebben gestaan is de rantsoenverandering naar gras erg groot. Verander het rantsoen geleidelijk en begin met een klein uurtje in de wei, nadat je paard/pony op stal ruwvoer heeft gegeten en voer de uren in de wei heel geleidelijk op. In het voorjaar groeit het gras hard en gebruikt de plant het aangemaakte suiker. Het suikergehalte stijgt niet zo hard, mits de grasplant voldoende voedingsstoffen tot zijn beschikking heeft en er dus bemest is. Hét risicomoment in voor- en najaar is een koude nacht (< 5 C) na een zonnige dag, dan is ’s ochtends het gras nog suikerrijk.

7. Voorjaarsschoonmaak!

Nu het weer warmer weer wordt droogt alles sneller en is het aan te raden om de spullen van je paard eens lekker te soppen. Denk hierbij aan het uitspuiten en ontsmetten van de stal ter preventie van mogelijke wormbesmettingen, schoonmaken van de voer- en waterbak, winterdekens naar de wasserette en natuurlijk ook niet de vergeten je poetsspullen en dekjes.

8. Wees de (zomereczeem) jeuk voor!

Helaas betekend warmer weer voor sommige paarden ook jeuk, met name koudbloeden zijn gevoelig voor zomereczeem. Dat komt omdat deze paarden, veel minder gewend zijn aan het rijke voer wat op dit moment op de markt is (dat geldt voor zowel krachtvoer als ruwvoer). Een koudbloed zit veel sneller aan het maximale afvalstoffen niveau in het bloed. Suiker speelt ook een grote rol bij het verhogen van het afvalstoffen niveau daarom is het gras wat nu weer gaat groeien voor paarden met zomereczeem ook minder geschikt. Als dat maximale niveau bereikt is, krijgt het paard moeite met het reinigen van zijn lichaam en dus ook met het reinigen van de huid. Dit uit zich met vooral in huid problemen waardoor jeuk en mok kunnen ontstaan. De knutmug steekt het paard waar hij het makkelijkst bij de huid kan komen, dat is vaak onder aan de manenkam, bij de staart en soms de buik. In het speeksel van de mug zit een stofje waar paarden allergisch op kunnen reageren. In een gezonde situatie kan de huid dit stofje direct goed afvoeren en de huid reinigen en is er niets aan de hand. Gebeurt dat niet, blijft het stofje daar zitten, het gaat irriteren en het paard gaat schuren.

Een paard met een aandoening moet zo gezond mogelijk zijn om zicht er tegen te kunnen weren, daarom is het belangrijk om tekorten aan te vullen zonder het afvalstoffen niveau te verhogen. Hiervoor is Firba Anti-itch uitermate geschikt. Het bevat geen toegevoegde suikers of melasse. Het zetmeel gehalte is laag en de zetmeelbronnen zijn licht verteerbaar en zorgen niet voor belasting van het verteringsstelsel. Daarbij bevat het bijzondere grondstoffen zoals mycotoxinebinders, biergist, levende gisten, betaglucanen, antioxidanten en omega 3. Deze zorgen voor een schoner lichaam door het binden van schadelijke- en afvalstoffen, ondersteunen de lever en brengen de darmflora in balans. Verder is het heel structuurrijk (structuurrijker dan hooi of kuil!) en prikkelt/activeert daarmee het verteringsstelsel waardoor alle voedingsstoffen zo goed mogelijk kunnen worden opgenomen. Om je paard ook van buitenaf te ondersteunen is het erg aan te raden om een eczeemdeken op te doen en je kunt de jeuk verzachten met onze Anti-itch crème.

9. Zand controle en – kuur 

Gedurende de winterperiode is het soms niet te voorkomen dat je paard (te veel) zand binnen krijgt. Te veel zand in de darmen kan nare gevolgen hebben en tot zandkoliek lijden. Om dit te controleren is het verstandig om regelmatig te testen, dit kun je doen door mestballen op te lossen in water en in een plastic handschoen op te hangen. Wanneer er in de punten van de vingers meer dan een theelepel zand zit er te veel zand in de darmen. 

Mocht dit het geval zijn kunnen Psyllium vezels (vlozaad) een uitkomst bieden, deze vezels veranderen met water gemengd in korte tijd in een zeer kleverige substantie en zorgt ervoor dat opgehoopt zand uit de darmen wordt afgevoerd. Je geeft dit nooit het gehele jaar door maar alleen in kuur vorm van 7 dagen. Voorkomen is echter beter dan genezen, wanneer de darmen van je paard optimaal functioneren en hij een goede weerstand heeft kan hij ook beter het zand wat hij binnenkrijgt zelf uitdrijven.

10.Hou de bodyconditie in de gaten! 

Een handige tip hiervoor is om 1x per maand stand foto’s van je paard te maken. Zo kun je de conditie score goed in de gaten houden en heb je vergelijkingsmateriaal!

Bestel eenvoudig en snel

1
Hoi, vertel waar kan ik je mee helpen?
Powered by