12 Tips om jezelf & je paard te beschermen tegen de eikenprocessierups.

Fibra Paardenvoeders

 

Naar nieuwsoverzicht

Alsof stekende muggen en knutten nog niet genoeg  zijn hebben we er nog een plaaggeest bij. De eikenprocessierups! Deze rups komt van een nachtvlinder die haar eitjes in augustus in de eikenboom legt. De rupsen veroorzaken vanaf half mei tot half juli de meeste overlast omdat ze dan in het derde vervellingsstadium brandharen ontwikkelen. Bij warm weer en flinke wind verspreiden deze haren zich het meest omdat de rupsen dan naar beneden kruipen om een koeler plekje te vinden.

Wanneer mens en dier in contact komen met de brandharen kun je in meer of mindere mate een allergische reactie en/of irritatie krijgen. Om jezelf en je paard/pony hiertegen te beschermen hebben we een aantal tips voor je op een rijtje gezet!

1) Als je gaat buitenrijden, bescherm dan je huid.
2) Spoel je paard en jezelf af wanneer je in een eikenprocessie gebied bent geweest.
3) Hang je dekjes, peesbeschermers en (vliegen) dekens niet buiten op.
4) Controleer de weide en rondom de weide van je paard op eikenbomen en processierupsen. Vooral aan de zonnige kant van de boomstam, op dikke takken en in de ‘’oksels’’ van de eikenboom.
6) KLACHTEN?! Ga niet wrijven maar probeer met tape of een plakkende kledingroller de haren eraf te halen. Daarna kun je de geïrriteerde plekken insmeren met onze Anti-itch crème! Deze verzacht de jeuk en ondersteund de huid om te genezen.
7) Controleer vooral de benen van je paard, hier schuren ze vaak met hun neus en hoofd tegenaan en zo kunnen de brandharen op deze gevoelige plaatsen komen.
8) Bij regen spoelen de brandharen uit de lucht en komen dan massaal op de grond terecht. Hierdoor kunnen ze ook in het gras of het ruwvoer van je paard terecht komen. Wanneer je paard de brandharen binnenkrijgt kan dit vervelende klachten veroorzaken.
9) Controleer de neusvleugels en ademhaling van je paard en wees alert op zwelling in en om de mond, koliekklachten, diarree, kwijlen en overmatig slikken en slikproblemen. Heeft je paard klachten raadpleeg dan je dierenarts.
10) Hoe kun je de processierups bestrijden? Het meest natuurlijke is om natuurlijke vijanden in te zetten. Mussen en koolmezen eten de processie rups, hang dus voor het nestelseizoen (april-mei)  in en rondom eikenbomen nestkastjes op. Verder kun je ook aaltjes inzetten, deze komen van nature in de bodem voor maar wanneer je ze gericht in de boom zet zorgen ze ervoor dat de eikenprocessierups stopt met vreten en binnen 5-10 dagen dood gaat. Aaltjes zijn hematoden en de natuurlijke vijand van insectenlarven. Ze gebruiken hun prooi als voedselbron om zich voort te planten. Bij groot aantal processierupsen zullen de aaltjes zich dan ook snel voortplanten en deze bestrijden.  Het nadeel van het inzetten van een natuurlijke vijand is dat je het probleem niet meteen op korte termijn oplost. Je moet op tijd beginnen met het inzetten zodat je het probleem voorkomt. TIP: Zet het dus in je agenda voor volgend jaar!
 

Heb jij nog andere handige tips tegen de eikenprocessie rups? Laat het ons weten! 

 

Bestel eenvoudig en snel