24/7 op de wei, wat voer je bij?

Fibra Paardenvoeders

 

Naar nieuwsoverzicht

24/7 op de wei, wat voer je bij? Ontdek waarom aanvullende voeding essentieel is, zelfs als je paard 24/7 op de weide staat. In deze Fibra blog bespreken we de voordelen van bijvoeren en hoe Fibra de gezondheid van je paard ondersteunt.”

Waarom is aanvullende voeding essentieel?

Gras zou theoretisch gezien in alle vitamines, mineralen en spoorelementen kunnen voorzien. Uit onderzoek blijkt echter dat in veel Nederlandse bodems tekorten voorkomen. Denk hierbij aan belangrijke mineralen zoals koper, zink, fosfor en magnesium.

Als gevolg hiervan bevat het gras dat je paard eet ook tekorten aan vitamines en mineralen. Daarbij heeft ook de grondsoort van je weide invloed op de hoeveelheid vitamines en mineralen in het gras. Bijvoorbeeld de manier waarop de weide bemest wordt en of er specifieke mineralen aan de bodem worden toegevoegd. 

Kwaliteit van de weide

Daarbij is het vaak moeilijk te bepalen hoeveel van de weide daadwerkelijk uit gras bestaat, welke soorten gras dit zijn en hoeveel % uit (on)kruiden bestaat. Of te wel, hoeveel gras kan je paard daadwerkelijk opnemen en is dit voldoende om in zijn voedingsbehoefte te voorzien?

Seizoensinvloeden

Wanneer het heel droog is zal het gras slechter groeien en zal de kwaliteit en hoeveelheid ook verminderen.

Fibra brengt balans in het rantsoen

Wanneer je Fibra voert weet je zeker dat je de goed opneembare verhoudingen vitamines en mineralen bijvoert. Wanneer verhoudingen in een rantsoen scheefliggen kunnen bepaalde vitamines en mineralen minder goed worden opgenomen en kunnen hierdoor ook weer tekorten ontstaan.

Wanneer Balancers of Ruwvoermixen?

Beiden hebben hun eigen voordelen en het is afhankelijk van de behoeften, (weide) management en bodyconditie van je paard welke variant de beste keuze is tijdens het weide seizoen. Wanneer je bijvoorbeeld de Fibra Balancers voert kun je met een kleine hoeveelheid heel gericht alle vitamines en mineralen bijvoeren die je paard nodig heeft. Daarbij worden de Balancers vrij snel opgenomen waardoor het apart voeren van paarden in de wei makkelijker is.

Tip: Wil je meerdere paarden tegelijk voeren op de weide? Voeg dan de een ruwvoermix toe bij snelle eters!

Is je paard dun(ner) op de mest tijdens het weide seizoen?

Doordat gras veel vocht en minder bevat als hooi reageren sommige paarden hierop en krijgen dunnere mest. Door onze Fibra Premium of Anti-itch Ruwvoermix te voeren voeg je meer structuur en droge stof toe aan het rantsoen en worden de darmenwerking geactiveerd.

Daarbij bevat de Anti-itch:
 • Gisten en levende gisten welke de inwendige reiniging en gezonden darmflora bevorderen.
 • Mycotoxinebinder, Mycotoxinen zijn giftige stoffen die worden geproduceerd door schimmels. Mycotoxinebinders kunnen toxines aan zich binden zodat deze zoveel mogelijk door het lichaam kunnen worden afgevoerd.
 • Anti-oxidanten welke de inwendige reiniging kunnen bevorderen.

Je paard snel te dik?  

Dan kun je met de Balancers op een effectieve manier vitamines en mineralen geven zonder veel extra energie toe te voegen aan het rantsoen.

Hoe weet ik of mijn paard een tekort heeft?

Helaas toont een paard niet snel wanneer het tekorten heeft. Je moet met name letten op subtiele signalen en veranderingen. Denk hierbij aan:

 • Verandering energie paard – sloom of juist nerveus/ril
 • Slecht wisselen van zomer/wintervacht
 • Lage weerstand – vatbaar voor verkoudheid, mok en bacteriën
 • Zand eten
 • Mest eten
 • Problemen met de spieren – spierstijfheid of verzuring
 • Brokkelende of scheurende hoeven
 • Verminderde vruchtbaarheid bij merries en hengsten
 • Lichte punten in de manen (kopertekort)

Voeradvies

Twijfel jij welke Fibra variant je het beste kan voeren aan je paard? Of hoeveel je paard nodig heeft? Vul dan ons voerformulier in voor persoonlijke voeradvies!

Meer interessante blog van ons lezen?

Natuurlijk afvallen (in winter)

Hoe kan een gezonde darmflora ondersteunen tegen jeuk?

Weidegang voor je paard, wanneer wel of juist niet?

Fibra Balancer met laagste zetmeel en suiker!

 

 

 

 

Bestel eenvoudig en snel