Voeren naar de behoefte van jouw paard
Om te bepalen welk Fibra product of producten bij jouw paard passen is het belangrijk om de energie en nutriëntele behoefte van je paard te bepalen. Daarvoor zijn de ruwvoermixen de basis. Deze voorzien je paard in alle vitamines, mineralen en spoorelementen wanneer je de juiste hoeveelheid voert. Daarbij bevatten ze wat extra energie en goed goed verteerbare eiwitten en aminozuren voor herstel en opbouw van de spieren.
De Balancers zijn ontwikkeld om vitamines en mineralen in een geconcentreerde hoeveelheid toe te kunnen voegen aan het rantsoen van je paard.
Heef je paard meer energie nodig?
Dan adviseren we meer ruwvoermix te geven.
Heeft je paard juist niet te veel extra energie nodig?
Dan kun je een gedeelte van of de gehele de ruwvoermix vervangen voor één van de Balancers.
Voer indicatie per product
- Sobere paarden en pony’s 160 gram per 100 kg streefgewicht
- Warmbloed paarden en pony’s 180 gram per 100 kg streefgewicht
- Onderhoudshoeveelheid jonge paarden en pony’s 220 gram per 100 kg streefgewicht
- Onderhoudshoeveelheid oudere paarden en pony’s 200 gram per 100 kg streefgewicht
- Onderhoudshoeveelheid volwassen paarden en pony’s 40 gram per 100 kg streefgewicht
- Onderhoudshoeveelheid jonge paarden en pony’s 60 gram per 100 kg streefgewicht
- Onderhoudshoeveelheid oudere paarden en pony’s 50 gram per 100 kg streefgewicht
- Advies hoeveelheid om alle speciale ingrediënten optimaal hun werk te laten doen, 240 gram per 100 kg streefgewicht.
- Advies hoeveelheid om alle speciale ingredienen optimaal hun werk te laten doen, 60 gram per 100 kg streefgewicht.
Verhoudingen Fibra Ruwvoermix en Balancers
Omdat de verhoudingen Fibra ruwvoermix en Balancer van verschillende factoren afhankelijk zijn hebben we hieronder de meest voorkomende voor je op een rijtje gezet.
1. Bodyconditie score & streefgewicht
Wanneer je paard op zijn streefgewicht zit is dit natuurlijk ideaal. Dan heb je een goede balans tussen de energie die je paard opneemt en welke wordt verbruikt. Op dat moment raden we aan om voor een zo natuurlijke mogelijke opname te kiezen en de ruwvoermixen te voeren.
Maar in Nederland zijn helaas veel paarden; iets te dik (ribben zijn niet (makkelijk) voelbaar, paard heeft wat vetaanzet op zijn lichaam) of soms echt te zwaar (ribben zitten onder een dikke vetlaag en zijn niet voelbaar, tevens duidelijke vetophopingen op het lichaam).
Wanneer dit het geval is bij je paard is het belangrijk om het rantsoen aan te passen en minder energie te gaan voeren dan je paard verbruikt. Want overgewicht brengt veel gezondheidsrisico’s met zicht mee!
Daarom adviseren we in die situaties om 2/3 of 3/4 Balancer te gaan voeren en deze aan te vullen met 1/3 of 1/4 Ruwvoermix om de opname te vertragen en het verteringstelsel te activeren.
Wanneer je paard juist te mager is (Ribben zijn goed zichtbaar en kruis/achterhand is ingevallen) dan wil je juist meer energie toevoegen aan het rantsoen. Daarom adviseren we dan om extra van de Fibra Premium of Anti-itch ruwvoermix te voeren.
Om het streefgewicht van je paard in te schatten hebben we een overzicht gemaakt aan de hand van de stokmaat en rassen. Bekijk hier het gewichten en rassen overzicht.
2. Leeftijdsfase
Bij jonge paarden van 0 t/m 3 jaar en 3 t/m 8 jaar ligt de nutriënten en energie behoefte hoger omdat deze in de groei zijn. Met name bij jonge paarden van 0 t/m 3 jaar is de verhouding vitamines, mineralen en aminozuren heel belangrijk voor een gezonde groei en ontwikkeling. Lees hierover meer in onze blog>>
Jonge paarden van 3 t/m 7 jaar groeien ook, maar langzamer. In deze fase hebben ze met name energie en eiwitten nodig voor de opbouw van spieren. Helemaal als je paard ook arbeid verricht is dit belangrijk.
Volwassen 7 t/m 19 jaar, in deze fase is de energie & nutriënten behoefte het meest constant en is met name de arbeid die je paard verricht een bepalende factor. Hoe frequenter en zwaarder de arbeid hoe hoger de energie en eiwit behoefte.
Als je paard ouder dan ongeveer 20 jaar is veranderd het lichaam. De bespiering wordt vaak minder, de stofwisseling en de functie van lever en nieren neemt af. Hierdoor wordt de opname van nutriënten ook minder efficiënt en adviseren wij om de nutriënten in het rantsoen ook wat te verhogen. Omdat oudere paarden ook schraal kunnen worden kan
3. Ruwvoer & weidegang
Om de aanvullende energie behoefte die je paard nodig heeft (of niet) te bepalen is het belangrijk om je bewust te zijn van de basis.
HET RUWVOER wat je paard dagelijks krijgt! Door de seizoenen heen kan dit natuurlijk verschillen en hierdoor kan ook de verhoudingen in je Fibra rantsoen ook veranderen. Bijvoorbeeld wanneer je paard veel vers gras krijgt in de zomerperiode of in de winter wanneer het rantsoen voor het grootste gedeelte uit hooi en voordroog bestaat.
Passend ruwvoer is daarom heel belangrijk voor een goed uitgebalanceerd rantsoen. Heeft je paard meer energie nodig kies dan voor een rijker hooi of voordroog (zacht en groen) of laat je paard indien mogelijk langer op de weide staan. Heeft je paard juist minder energie nodig? Kies dan voor schraal hooi of voordroog (stengelig en geel) en laat je paard gecontroleerd of helemaal niet op de weide.
4. Arbeid
De arbeidintensiteit en hoe vaak je paard beweging krijgt bepaald natuurlijk ook hoeveel energie er wordt verbruikt. Wanneer je paard op zijn streefgewicht zit advieseren we om afhankelijk van de behoefte van je paard en of deze middelmatige, zware of zeer zware arbeid verricht tussen de 200 t/m 500 gram Fibra per dag te voeren.
Hoe meet ik Fibra af?
Liever persoonlijk voeradvies?
Kom je er zelf niet helemaal uit? Wil je dat wij met je meedenken en adviseren welke Fibra producten het best passen bij jouw paard en in welke verhoudingen je deze kunt voeren? Vul dan ons voerformulier in.