Alle paarden “onbeperkt” ruwvoer!

Fibra Paardenvoeders

 

Naar nieuwsoverzicht

Onbeperkt of onbeperkt?

Voor ieder paad is het het beste om 24/7 ruwvoer aan te bieden! Een onbeperkte hoeveelheid ruwvoer geven is niet in alle gevallen haalbaar en verstandig, onbeperkt toegang geven tot ruwvoer is wel mogelijk voor ieder paard! Hooi en voordroog (in folie verpakt) bevatten gemiddeld 10% suiker. Een paard van 500 kg kan ongeveer 15 kg hooi eten op een dag, dat betekend 1,5 kg suiker!! Dit kan leiden tot overgewicht maar heeft ook een negatieve invloed op andere ziekten en aandoeningen.

Droge stof behoefte 

Het is enorm belangrijk voor een gezond verteringsstelsel dat je paard minimaal 1 kg droge stof per 100 kg lichaamsgewicht per dag binnen krijgt. Voordroog wat aan de drogere kant is heeft gemiddeld een droge stof gehalte van 66% en hooi een gemiddelde droge stof gehalte van 86%. Dat betekend dat je een paard van 500 kg minimaal 7,6 kg voordroog moet krijgen om aan de benodigde behoefte per dag te voldoen. Maximaal neemt je paard ongeveer 2% van zijn lichaamsgewicht op aan droge stof. 

 

Afb: Deze slowfeeder (en foto) komt van Zeldenrust Haystack.

Stress

Onbeperkt toegang geven tot ruwvoer en zorgen dat jouw paard 24/7 iets te knabbelen heeft, dat is wel altijd verstandig! Uit onderzoek is gebleken dat wanneer een paard 10 minuten niets te eten heeft er al een stress reactie kan ontstaan. Stress betekend afgifte van adrenaline wat er op zijn beurt voor zorgt dat het suiker uit de cellen afgegeven wordt aan het bloed. Dit veroorzaakt een bloedsuikerpiek wat kan leiden tot insulineresistentie of hoefbevangenheid!

 

Slowfeeding

Door het inzetten van slowfeeders en eventueel wat stro kun je er voor zorgen dat ieder paard 24/7 iets te knabbelen heeft maar toch niet teveel ruwvoer eet. Slowfeedernetten met een maaswijdte kleiner dan 5 centimeter hebben een beperkend effect op de opname. Zelf gebruik ik momenteel netten met een maaswijdte van 3 centimeter.

Voer op verschillende plekken 

Wanneer je paard of pony in een kudde staat is het belangrijk om voldoende plaatsen te creëren waar je ruwvoer aanbiedt. Hou er hierbij ook rekening mee dat er tussen deze voerplaatsen voldoende ruimte zit. Zo kunnen alle paarden en pony’s rustig eten en zal er minder voerstrijd ontstaan omdat de lagere in rang worden weggejaagd door de dominantere dieren.  

Stro

Stro is een zeer geschikt ruwvoer omdat er maar een verwaarloosbare hoeveelheid suiker in zit en een droge stof gehalte van gemiddeld 85%. De voedingswaarde is dus laag maar het bevat wel lekker veel structuur. Veel mensen zijn bang voor verstoppingen (koliek) door stro maar wanneer je stro op een juiste manier voert is het zeer geschikt, ondergewaardeerd ruwvoer. Voer het hooi en stro altijd gemengd. Dan begint je paard met het hooi, komt de speekselproductie en de darmen op gang en is het verteringsstelsel voorbereid op het stro waar je paard na het hooi mee verder gaat.

Neem 2 weken de tijd om de hoeveelheid stro in het rantsoen langzaam op te bouwen. Voer dus nooit stro op een lege maag! Vervang niet meer dan de helft van de minimale behoefte door stro. Kies stro wat er schoon en mooi geel, glanzend uit ziet en informeer of het niet is bespoten. 

Wanneer je hooi en stro wil combineren kun je in de onderstaande tabel zien hoeveel hooi je minimaal moet voeren en met hoeveel stro je dat maximaal aan kan vullen. De minimale hoeveelheid hooi in de tabel geldt alleen wanneer je dit met voldoende stro aan vult! Voer je enkel hooi? Dan geldt als minimale hoeveelheid per dag het dubbele van de minimale hoeveelheid hooi die hieronder gegeven is. Ga uit van het ideale lichaamsgewicht  van jouw paard, overbodige kilo’s hoeven natuurlijk niet gevoerd te worden terwijl een te laag lichaamsgewicht wel wat extra’s kan gebruiken.

Tabel:  met de minimale hooi en maximale stro gift per kilogram lichaamsgewicht.

Vul aan!

Hoe minder en hoe armer ruwvoer je voert, hoe meer vitaminen, mineralen, spoorelementen en andere nutriënten aangevuld moeten worden om tekorten te voorkomen! Dit kun je oplossen door de Fibra gift iets te verhogen. Neem gerust contact op voor een persoonlijk voedingsadvies afgestemd op jouw paard!

Bestel eenvoudig en snel