Zit jouw paard glanzend in zijn zomervacht?

Fibra Paardenvoeders

 

Naar nieuwsoverzicht

Wanneer je paard niet mooi in zijn vacht zit of niet makkelijk door zijn wintervacht komt kan dit een indicatie zijn dat de gezondheid van je paard of pony niet optimaal is. Dit kan verschillende oorzaken hebben maar voeding speelt natuurlijk ook een belangrijke rol bij de gezondheid en weerstand van je paard. Daarom is het belangrijk om de volgende checklist in de gaten te houden:

Vitamine en mineralen te kort?

Te korten aan essentiële voedingstoffen kunnen een reden zijn dat je paard slecht door zijn vacht komt of dat de vacht niet mooi glanst en dof is. Er zijn verschillende vitamines en mineralen die hierbij een rol spelen en belangrijk zijn in je voerrantsoen.

 • Biotine
  De eerste en waarschijnlijk de bekendste is Biotine, dit wordt ook wel vitamine H genoemd en heeft een gunstige werking op de hoornvorming in de hoef maar ook op de huid en het haar.
 • Zink & koper
  Zink is in meer dan 100 enzymen in het lichaam aanwezig en met name in de huid, lever, botten en spieren. Hierbij is het belangrijk dat de verhouding met
 • Koper Te veel zink kan leiden tot een te kort aan koper. Dit komt omdat beiden gebruik maken van hetzelfde transport mechanische in het lichaam. Bij een overschot aan zink kan koper niet goed uit de voeding worden opgenomen en kan er een tekort ontstaan. Koper is een bestanddeel in verschillende enzymen in het bloed en is van belang voor de verbindingen in bindweefsels en het mobiliseren van opgeslagen ijzer. Daarbij speelt koper ook een rol bij de pigmentering van haar en de botstofwisseling. Bij een tekort aan koper ontstaan er kwetsbare botten, OCD en storingen in botvorming. Een tekort aan zink komt niet vaak voor, maar symptomen hiervan zijn een verminderde eetlust, vertraagde groei bij jonge paarden en het kan leiden tot huidafwijkingen.
 • Zwavel
  Voldoende zwavel is essentieel bij lichaamsprocessen in de huid, hoeven, pezen, banden, spieren en gewrichten. Ook is het belangrijk bij het verminderen van allergie-symptomen. De concentratie zwavel is het hoogst in de hoeven en de vacht, die bevatten keratine wat voor 4% uit zwavel bestaat.

Voeding met een hoog vet gehalte

Voor een glanzende vacht kun je ook kiezen voor voer met een hoog vet gehalte dit is goed voor de ondersteuning van huid en vacht en helemaal als dit, zoals in Fibra uit lijnzaadolie bestaat. Lijnzaadolie is een zeer hoogwaardige olie die veel essentiële vetzuren bevat en voor 80/90% uit onverzadigde vetzuren bestaat.

Eiwitten

Tijdens de verharing heeft je paard wat meer behoefte aan eiwitten. Dit komt omdat eiwitten belangrijke bouwstenen zijn en haren uit keratine bestaan wat uit vezeleiwit is opgebouwd. Belangrijk in het rantsoen van je paard is dat het eiwit goed verteerbaar is voor je paard. Hoe gemakkelijker de vertering hoe beter de benutbaarheid voor je paard. De mate van verteerbaarheid van het eiwit hangt af van het aminozurenpatroon. Hoe meer dit patroon overeen komt met lichaamseigen eiwitten hoe gemakkelijker de vertering. Slecht verteerbaar eiwit is belastend voor het lichaam omdat er dan ureum ontstaat. Dit moet via de nieren worden uitgescheiden. De eiwitten in Fibra bestaan uit zeer goed verteerbare eiwitten die zich bevinden in de luzerne.

Kan jouw paard wel een boost gebruiken?

Geef je paard dan een kuur Fibra Anti-itch! Onze Anti-itch, bevat net als de Premium alles wat een paard nodig heeft naast ruwvoer maar aan de Anti-itch zijn speciale bestanddelen toegevoegd. Deze bestanddelen voeren actief afvalstoffen af, reinigen het lichaam en zorgen voor een optimale darmflora waardoor je paard een weertand boost krijgt.

 • Gist
  De gisten in Fibra Anti-Itch bezitten een groot bindend vermogen en binden op die manier afvalstoffen in het verteringsstelsel van je paard. Deze komen zo niet terecht in het lichaam en ze wordt er voorkomen dat ze storend gaan werken.
 • Levende gisten
  Deze zorgen voor een beter milieu in het verteringsstelsel van je paard. Ze gaan ziekteverwekkende bacteriën tegen en werken verbeteren hierdoor het immuunsysteem. Ook neutraliseren de gisten toxische stoffen en hebben ze een positief effect op de productie van enzymen. Deze punten samen zorgen voor een lager afvalstoffenniveau.
 • Micotoxinebinders
  Micotoxinen zijn giftige stoffen die worden geproduceerd door schimmels. Ze komen in meer of mindere mate voor op granen, ruwvoer en gras en zijn onzichtbaar. Deze schimmels worden gebonden en afgevoerd door de micotoxinebinders in de Firba Anti-itch.
 • Extra biotine:
  Fibra Anti-Itch bevat een extra hoog biotine gehalte. Biotine zorgt voor een goede huid en haar conditie.
 • Extra anti-oxidanten:
  Helpen stoffen af te voeren waar het paard allergisch op reageert.

Benieuwd wat Fibra Anti-itch voor jouw paard of pony kan doen, neem dan contact met ons op voor een persoonlijke voeradvies.

Vachtverzorging   

Natuurlijk zijn er naast de voeding nog meer factoren die invloed hebben op de vacht van je paard. Bij oudere paarden en sobere rassen duurt de verharing meestal langer omdat deze vaak een dikkere vacht aanmaken gedurende de winter. Ook een goede doorbloeding en licht helpt bij het verharingsproces en een glanzende vacht. Dit kun je op verschillende manieren stimuleren:

 • Poetsen
  Met een goede borstelbeurt verwijder je niet alleen de loszittende haren maar masseer je ook de huid wat voor een betere doorbloeding zorgt. Daarbij versterkt het de band met je paard, je kunt het lichaam van je paard goed controleren op eventuele wondjes of irritaties en je verdeelt de talg wat door de huid wordt geproduceerd. Talg beschermd de huid van je paard tegen uitdroging wanneer hij/zij bijvoorbeeld veel heeft gezweet.
 • Afspuiten
  Wanneer je paard heeft gezweet is het goed voor de vacht en natuurlijk ook lekker voor je paard om hem met warm weer af te sponzen/ spuiten. Hierdoor verwijder je het zweet en voorkom je dat het opdroogd en gaat kriebelen.
 • Beweging
  Dit zorgt natuurlijk ook voor een betere doorbloeding.
 • Lekker rollen en kroelen
  Door te rollen en te kroelen bevorderd je paard zijn eigen bloedsomloop.
 • Licht
  Licht is voor je paard de grootste prikkel om zijn wintervacht aan te maken en om deze ook weer te laten vallen. Vanaf de langste dag in het jaar begint je paard zich al weer voor te bereiden op de winter en wanneer de dagen weer langer worden in de lente laten ze hun winterjas weer vallen.

Onderliggende aandoening
Wanneer je paard echt niet goed in zijn vacht zit of niet goed door de verharing komt kan dit ook een onderliggende oorzaak hebben. Is de vacht dof, ruw of krullend dan kan dit wijzen op de chronische ziekte PPID of zoals in de volksmond de ziekte van Cushing. Bij paarden met deze aandoening zie je vaak overmatige haargroei en een vacht die gaat krullen door een verstoring in de hormoonafgifte. Twijfel jij of je paard een aandoening heeft neem dan contact op met je dierenarts.

Bestel eenvoudig en snel

1
Hoi, vertel waar kan ik je mee helpen?
Powered by