Drinkt mijn paard voldoende met koud weer?

Fibra Paardenvoeders

 

Naar nieuwsoverzicht

Met koud weer hebben paarden/pony’s de neiging om minder water te drinken. Dit komt doordat paarden de neiging hebben van ijskoud water minder te drinken in één keer. Hierdoor kan het gebeuren dat je paard/pony in een vicieuze cirkel raakt, ze hebben minder dorstgevoel, gaan minder water drinken, de organen worden minder doorbloed doordat het paard minder vocht binnen krijgt en hierdoor wordt het dorstgevoel verder onderdrukt.

Het is dus goed om tijdens koude dagen in de gaten te houden of je paard/pony voldoende drinkt!

Hoeveel water heeft je paard/pony per dag nodig?


Een paard bestaat voor 70% uit water en hiervan zit zo’n 10 a 20 % in het maag-darmkanaal. Water is belangrijk voor het transport in het lichaam, vertering en de tempratuur regulatie.

Een volwassen paard/pony heeft ongeveer een basisbehoefte van 3-5 liter per 100 kg lichaamsgewicht. Bij inspanning kan deze behoefte door het zweten stijgen tot wel 60-70 liter per dag.

Bij koud weer zal je paard/pony natuurlijk minder snel gaan zweten, maar heeft je paard/pony een dikke vacht en je maakt een flinke rit kan dit natuurlijk wel gebeuren.

Tips om te controleren of je paard voldoende drinkt: 

  • Hou je paard/pony in de gaten als hij/zij plast. Wanneer de urine donker van kleur is heeft je paard/pony (te) weinig gedronken. Aan de kleur kun je namelijk de geconcentreerdheid zien.
  • Controleer de mestballen. Normale mest bestaat voor 60 tot 80% uit water. Wanneer de mestballen van je paard heel droog zijn en makkelijk uit elkaar vallen is dit een teken dat er weinig vocht is opgenomen en dit kan ook tot verstoppingskoliek lijden.
  • Controleer de huid turgor. Pak voorzichtig met duim en wijsvinger een huidplooi in de hals net voor het schouderblad en til dit iets op. Wanneer je het loslaat moet de huid direct terugveren naar zijn normale positie. Gebeurt dit niet dan betekent dit dat je paard is uitgedroogd.

Let op: bij oudere paarden kan de huid minder elastisch zijn en kan het terugveren langzamer gaan ook al is het paard goed gehydrateerd.

  • Capilaire hervultijd test. Breng de bovenlip van je paard omhoog zodat het slijmvlies zichtbaar wordt. Druk vervolgens zacht met je duim/wijsvinger op het slijmvlies net boven de voortanden waardoor het bloed uit de capilaire* bloedvaten geduwd wordt en het slijmvlies bleek wordt. Haal je vinger weg maar de bovenlip omhoog en controleer hoe lang het duurt voor het slijmvlies weer roze is. Dit moet normaal binnen 2 seconden gebeuren. Duurt het langer dan kan je paard/pony uitgedroogd zijn.  *haarvaten

 

  • Probeer te meten hoeveel water je paard/pony ongeveer drinkt. Geef je paard/pony water in emmers en teilen en bereken hoeveel er ongeveer is gedronken.

Tips om je paard/pony meer te laten drinken!

  • Uit onderzoek is gebleken dat paarden/pony’s de voorkeur hebben voor water dat ongeveer 7 a 10 graden Celsius is. Bied daarom regelmatig water aan op deze tempratuur. Kraanwater komt met een temperatuur van 10 a 15 graden het huis binnen maar wanneer het een nachtje stil staat in de leidingen kan het kouder worden. Je kunt dan wat warm/heet water toevoegen om de temperatuur wat te verhogen.

Tip: meten is weten! Gebruik een digitale keuken thermometer om de temperatuur van het drinkwater te meten. Deze zijn al te koop vanaf € 5,-

  • Ook al heeft je paard een liksteen dan kun je alsnog om de dorstprikkel te stimuleren, wat zout toevoegen aan zijn rantsoen. Dorst wordt bij paarden/pony’s namelijk gereguleerd door zout in het bloed en anders dan bij mensen kun je een paard niet snel te veel zout geven. Alleen wanneer je paard/pony gedurende een lange tijd veel te veel zout binnen krijgt doordat hij bijvoorbeeld zijn zoutblok TE lekker vindt kan dit belastend zijn voor de nieren. Begin met een kleine hoeveelheid zout en bouw dit langzaam uit naar 2-3 gram per 100 kg lichaamsgewicht. Hiervoor kun je het best fijn zout zonder jodium gebruiken en je kunt het zowel door het drinkwater als door het aanvullende voer doen.
  • Sommige paarden en pony’s zijn heel kieskeurig over de smaak, geur en voor de manier waarop hun drinkwater wordt aangeboden. Drinkt je paard/pony ineens slechter ga dan na wat er veranderd kan zijn. Om het aantrekkelijker te maken kun je een scheutje appelsap door het water doen.
  • Controleer de automatische drinkbak regelmatig!

 

Persoonlijk advies of zelf tips?

Wil je graag een berekening hoeveel zout jouw paard/pony per dag nodig heeft en met zijn huidige rantsoen binnen krijgt of heb je misschien nog een handige tip om te controleren of je paard genoeg drinkt en om paarden te stimuleren om te drinken?

Laat het ons weten!

Bestel eenvoudig en snel