\e07a

Eiwit als bouwstof of energiebron?

Fibra Paardenvoeders

 

Naar nieuwsoverzicht
In het verleden werd vaak gedacht dat eiwit slecht is voor paarden/pony’s en dat het hoefbevangenheid kon veroorzaken. Ook dikke benen en eiwitbultjes werden geassocieerd met te veel eiwitten in de voeding. Maar wat doet eiwit nu precies voor een paard of pony en is het schadelijk wanneer je er te veel van voert?

Wat zijn eiwitten?

Een eiwit bestaat uit een ketting van verschillende aminozuren. Een deel van deze aminozuren kan een paard/pony zelf aanmaken. Dit zijn de ‘’niet-essentiële’’ aminozuren. Andere aminozuren, de zogenoemde ‘’essentiële’’ aminozuren kan een paard/pony niet zelf aanmaken. Deze aminozuren moeten dus dagelijks via het rantsoen worden opgenomen om tekorten te voorkomen. Met name lysine, tryptofaan, threonine, methionine en cysteïne zijn erg belangrijk. Goede bronnen hiervoor in Fibra komen uit de luzerne en lijnzaadolie!

 

Vertering van het paard

De eiwit kettingen worden in het verteringsstelsel van het paard langzaam opgesplist. Dit begint al met het kauwen en de speekselproductie waarna het via de maag doorstroomt naar de dunne darm. Hier vindt de meeste vertering van het eiwit plaats. De kettingen worden gesplitst met behulp van enzymen. Waarnaar de individuele aminozuren door de darmwand heen in de bloedbaan kunnen worden opgenomen. Via de lever worden ze vervolgens door het hele lichaam getransporteerd waar nodig.

 

Belangrijke bouwstof 

Van alle voedingstoffen in het dieet van een paard/pony zijn eiwitten, naast water de belangrijkste bouwstoffen. Eiwitten zijn nodig om te groeien, voor spieropbouw en spierherstel. Wanneer eiwitten niet efficiënt worden opgenomen, kan dit worden gesignaleerd aan het invallen van de spieren in de bovenlijn. Dit zie je vaak  bij oudere paarden/pony’s.  Zie hieronder een voorbeeld van een paard met een schrale bovenlijn. 

 

 

Eiwit behoefte per paard

Hoeveel eiwit je paard/pony per dag nodig heeft is van verschillende factoren afhankelijk. Opgroeiende paarden/pony’s, dragende of lacterende merries hebben veel bouwstoffen nodig voor groei en de productie van melk. Paarden/pony’s die veel bewegen hebben eiwitten nodig voor spieropbouw en herstel. Zelfs wanneer er lichte arbeid wordt verricht schiet de eiwit behoefte al omhoog. Voor oudere paarden waarbij de vertering minder efficiënt is zijn extra eiwitten erg belangrijk om tekorten te voorkomen. Benieuwd naar de eiwitbehoefte van jou paard/pony? Of twijfel je of je paard/pony voldoende eiwitten uit zijn/haar rantsoen krijgt? Neem dan gerust contact met ons op voor een voerberekening.

Zijn te veel eiwitten schadelijk?

Wanneer een paard/pony meer eiwitten of slecht verteerbaar eiwit binnen krijgt wordt deze via de nieren uitgescheiden als ammoniak. De verteerbaarheid en balans tussen de behoefte en inname zijn daarom wel belangrijk. Wanneer een paard/pony, met name te veel moeilijk verteerbare eiwitten binnen krijgt vormt dit ballast voor het lichaam. De eiwitten moeten door het lichaam worden afgebroken en door de nieren worden uitgescheiden via de urine. Dit kan leiden tot een verhoogde wateropname en vochtuitscheiding en een sterke ammoniakgeur veroorzaken.

Eiwitten zijn dus geen energiebron en je paard/pony slaat een overschot niet op in het lichaam. Paarden/pony’s worden er dus niet dik van!

Symptomen dat eiwitten ballast veroorzaken in het lichaam kunnen bijvoorbeeld bultjes en dikke benen zijn. Wanneer jouw paard hier symptomen van heeft kan een kuur Anti-itch het lichaam ondersteunen om de afvalstoffen af te voeren.

Goed verteerbaar vs. moeilijk verteerbaar eiwit 

Hoe kun je bepalen of de eiwitten die je paard binnen krijgt goed verteerbaar zijn? Dit hangt af van het aminozuren patroon. Hoe meer dit patroon overeenkomt met het lichaamseigen eiwit, hoe gemakkelijker de vertering is voor het lichaam is. Dan kunnen de aminozuren ook beter worden benut. In paardenvoeding wordt dit aangeduid in VREp. 

VREp staat voor de mate van verteerbaarheid van de eiwitten in het voer. De basisbehoefte van een volwassen paard/pony aan verteerbaar eiwit is 0,62 gr per kg lichaamsgewicht. Weegt het paard bijvoorbeeld 600 kg? Dan heeft hij (0,62 x 600=) 372 gr. VREp per dag nodig uit het totale rantsoen. Wanneer je een aanvullende voer kiest is het dus belangrijk om naar het VREp gehalte te kijken. Bij Fibra zit dit op 80 gram per kilogram, wat er hoog is. 

Bij het ruwvoer wat je paard/pony krijgt zoals gras, hooi of voordroog is het VREp gehalte natuurlijk lastiger te bepalen. De hoeveelheid en de verteerbaarheid van ruwvoer is afhankelijk van de mate, manier van bemesten, het tijdstip en de periode  wanneer het gras gemaaid is of wanneer je paard/pony op de weide staat. 

Onbemest land bevat doorgaans weinig eiwitten. Land wat met veel kunstmest wordt behandeld bevat meer vaak meer moeilijk verteerbare eiwitten. De conditie van de bodem is het uitgangspunt bij het bemesten. Daarom is het aan te raden om elke vier/vijf jaar een bodemanalyse te laten uitvoeren en aan de hand hiervan een bemestingsplan op te stellen.

 

Eiwit in Fibra

De eiwitten in Fibra komen met name uit het Luzerne en lijnzaadolie. Dit zijn goed opneembare bronnen van eiwitten voor paarden/pony. Helemaal omdat wij ervoor kiezen om de gehele luzerne plant te gebruiken. Luzerne wordt vaak gezeefd om het gruis eruit te halen. Maar in het bladgruis van de luzerne plant zitten juist veel belangrijke aminozuren en natuurlijke vitamines, mineralen en spoorelementen. In combinatie met de lijnzaadolie wordt het gruis zwaar en stoft het niet waardoor het voor je paard/pony prettig is om te eten. 

Tevens hebben we aan de vitamine-, mineralen korrel in onze Fibra extra essentiële aminozuren toe gevoegd. Zo komt je paard/pony met juist hoeveelheid Fibra nooit te kort! 

Wil je advies hoeveel Fibra jou paard/pony per dag nodig heeft? Neem dan gerust contact.

We zullen hierbij je gehele voermanagement en de behoefte van je paard/pony met je doornemen en hierop wordt de hoeveelheid Fibra afgestemd.

Bestel eenvoudig en snel

1
Hoi, vertel waar kan ik je mee helpen?
Powered by