Fibra voeren | Voor of na de training?

Fibra Paardenvoeders

 

Naar nieuwsoverzicht
Van een Fibra klant kregen we laatst de vraag:

Kun je Fibra beter voor de training geven of is het beter om erna te geven?

Dit vonden wij een goede vraag en daarom gaan we hier in deze blog antwoord op geven!

Dagelijkse vitamines, mineralen behoefte

Allereerst is het natuurlijk het belangrijkste dat je paard/pony voldoende ruwvoer krijgt. Dit levert energie en houdt de darmwerking en darmflora gezond. Helaas bevat het ruwvoer niet alle nutriënten die je paard dagelijks nodig heeft.

Om te korten te voorkomen is het daarom belangrijk voldoende Fibra te voeren.  Zo vul je alle vitamines en mineralen aan die je paard/pony dagelijks nodig heeft en blijft je paard gezond en zijn weerstand op pijl.

 

Energie 

Ga je een lange buitenrit maken of heb je een cross of dressuurwedstrijd op de planning staan? Dan mag je paard in de dagen ervoor best wat meer Fibra krijgen om wat extra energie te hebben. Het presteren op ander terrein en de reis ernaar toe vergen namelijk ook meer van je paard.

Houdt er dan wel rekening mee dat het lichaam van je paard er ongeveer 24 uur over doet om alle energie en nutriënten uit de Fibra te halen. De ochtend voor een zware inspanning meer voeren geeft dus niet meer energie voor de dag zelf.

Train je even een periode wat minder fanatiek? Dan heeft je paard/pony ook minder energie nodig. Vind je het lastig om in te schatten wanneer je paard/pony meer energie nodig heeft? Klik dan hier!

3 uur voor de training geen krachtvoer geven!

Zoals velen weten heeft krachtvoer invloed op de ph waarde van het maagzuur. Na een voerbeurt brok daalt de ph waarde en wordt het maagzuur zuurder. Wanneer dit tijdens beweging opspat tegen het bovenste gedeelte van de maag kan dit voor maagzweren zorgen. In dit gedeelte van de maag bevindt zich namelijk geen beschermlaag.

Ook zorgt krachtvoer ervoor dat de bloedsuikerspiegel stijgt. Na ca. twee uur bereikt deze zijn piek en vindt er een glucose dip plaats. Hierbij is er weinig glucose beschikbaar voor het leveren van energie en dit kan een negatief gevolg hebben op de looplust van je paard of pony.

Voeren voor herstel

Veel van ons hebben na het rijden de behoefte om je paard/pony met iets extra’s te belonen. Maar heeft dit ook een positieve invloed op het herstel?

Spierherstel

Tijdens de training ontstaan er kleine beschadigingen in de spieren. Wanneer deze scheurtjes zich herstellen worden de spieren sterker zodat ze de volgende inspanning meer aan kunnen. Voor het herstel van de spieren zijn goed verteerbare eiwitten nodig welke bestaan uit (essentiële) aminozuren. Fibra bevat hoogwaardige luzerne wat een goede bron van hoogwaardige eiwit is voor spierherstel na een (zware) training.

Vocht balans

Wanneer je paard veel heeft gezweet bijvoorbeeld wanneer de tempraturen hoog liggen of je paard een dikke wintervacht heeft verliest hij veel vocht en elektrolyten. Door na het rijden extra zout toe te voegen aan de Fibra vul je de zoutbehoefte aan en stimuleer je de dorstprikken.

Zo wordt je paard/pony getriggerd om te gaan drinken en wordt de vochtbalans weer op pijl gebracht. Zorgt dus na het rijden ook altijd dat er voldoende schoon drinkwater beschikbaar is.  Wil je hier meer over weten? Lees dan onze blog hierover.

Conclusie

Het voerschema van je paard/pony is dus heel belangrijk. Echter heeft niet iedereen de mogelijkheid om dit zelf te bepalen of je wil je dagelijkse routine niet elke keer omgooien zodat je paard 3 uur van tevoren geen krachtvoer heeft gehad voor je gaat rijden.

Dan is Fibra dus de oplossing! Je kunt Fibra namelijk zowel na de training voor herstel en als beloning gebruiken als ook voor de training als buffer voor in de maag. Wil je meer informatie neem dan gerust contact met ons op.

 

Meer informatie?

Fibra voeren | Voor of na de training?

Van een Fibra klant kregen we laatst de vraag: Kun je Fibra beter voor de training geven of is het beter om erna te geven? Dit vonden wij een goede vraag en daarom gaan we hier in deze blog antwoord op geven! Dagelijkse vitamines, mineralen behoefte Allereerst is het...

Op bezoek bij springstal Celebrity Stables

We nemen je mee op bezoek bij ons Fibra verdeelpunt Celebrity stables. Ilona en haar man Ernesto runnen een sport, training en handelsstal gespecialiseerd in springpaarden. Maar hebben ook een aantal dressuur- en Friese paarden op stal staan. Sinds 1 januari 2020 zijn...

Voeradvies: Sportpaarden en -pony’s!

Om je paard/pony optimaal te laten presteren op een wedstijd en in de trainingen daaraan voorafgaande is de juiste voeding erg belangrijk. Spieren moeten optimaal kunnen herstellen en opgebouwd worden en je paard/pony moet voldoende energie hebben. Maar je wilt ook...

Eiwit als bouwstof of energiebron?

In het verleden werd vaak gedacht dat eiwit slecht is voor paarden/pony’s en dat het hoefbevangenheid kon veroorzaken. Ook dikke benen en eiwitbultjes werden geassocieerd met te veel eiwitten in de voeding. Maar wat doet eiwit nu precies voor een paard of pony en is...

De energie in Fibra?!

  Het ene paard is uiteraard het andere niet wanneer het aankomt op energie. Het ene paard is liever lui dan moe terwijl het andere paard altijd aan het stuiteren is. Het karakter speelt hier natuurlijk een grote rol in maar ook het voer heeft invloed op de...

Bestel eenvoudig en snel

1
Hoi, vertel waar kan ik je mee helpen?
Powered by