Gevaren van het najaar

Fibra Paardenvoeders

 

Naar nieuwsoverzicht

Het is herfst en dat betekent dat we de kwaliteit van de wei extra goed in de gaten moeten houden. Er liggen een aantal gevaren op de loer voor paarden in de wei. Gevaren die zelfs kunnen eindigen in de dood. Laten we dat voorkomen!

Eikels

Het eerste gevaar is het eten van teveel eikels. Paarden zijn er dol op! Toch zijn ze niet gezond voor paarden en kunnen paarden er zelfs aan overlijden.

In eikels maar ook in het blad, zit tannine of tanninezuur wat bloedvaten kan laten samen trekken, maar ook bloedstolling kan veroorzaken of eiwitten laten klonteren.  De eerste symptomen zijn lusteloosheid en verminderde eetlust. Wanneer paarden teveel eikels eten kunnen nierproblemen ontstaan, de urine is dan donker van kleur. Soms worden paarden zo ziek dat ze er aan overlijden. In minder ernstige gevallen vermageren ze maar herstellen ook weer na enkele weken. Soms houden de paarden er wel nierschade aan over. Bij dragende merries vergroot het eten van eikels de kans op abortus.

Zijn de eikels nog groen, bevatten ze het meeste van deze giftige stoffen. Let dus vooral op bij paarden die aan laaghangende eikentakken knabbelen of wanneer er na een flinke storm veel groene eikels uit de bomen zijn gevallen.

TIPS

 • Zet een deel van de wei af waar veel eikels liggen
 • Snoei eventueel laaghangende takken van de eikenbomen zodat de paarden er niet bij kunnen

 

Blad

Veel blad van in de wei? Pas dan op voor Atypische Myopathie. De ziekte komt met name voor bij paarden die 24/7 in een vochtige wei staan en niets bijgevoerd krijgen. Met name Esdoornblad blijkt zeer schadelijk te kunnen zijn.

De symptomen lijken op die van maandagziekte, Atypische Myopathie tast de spieren aan. Paarden kunnen steeds minder bewegen en staan vaak te trillen. Later kunnen ze niet meer blijven staan en liggen in eerste instantie onrustig en proberen op te staan. Daarna geven ze het op en krijgen ademhalingsproblemen. De ziekte komt vrij plotseling en duurt meestal maar enkele uren voordat het paard overlijd. Soms houdt het paard het maximaal 2 dagen vol. Heel enkele gevallen overleven de ziekte. Deze vervelende aandoening komt helaas steeds vaker voor.

TIPS

 • Zorg voor een aanvulling van vitaminen en mineralen zodat je paard gezond is en een goede weerstand heeft
 • Staat jouw paard op een natte wei of een wei waar veel (esdoorn)blad ligt, haal hem dan minimaal een paar uur van het land af. Zet hem op stal of in een paddock met geschikt ruwvoer

Mycotoxinen

Op het gras in de wei komen schimmels voor. Vooral een vochtige herfst na een droge zomer kan schimmelvorming bevorderen. Schadelijk zijn de mycotoxinen die de schimmels in het gras achterlaten: fusarium, endofieten, lollitrems, ergotamine, slaframine. Fusarium kan ernstige, neulogische aandoeningen veroorzaken. Endofyten leven voornamelijk op rietzwenkgras en veroorzaken onder meer een verminderde vruchtbaarheid. Lollitrems leven voornamelijk op raaigras en veroorzaken krampen. Ergotamine is giftig voor een paard en tast het zenuwstelsel, immuunsystemen en  voortplantingssysteem aan. Van slaframine gaat een paard heel erg kwijlen of aan de diarree. De schimmel leeft op diverse gras- en klaversoorten en komt vrij veel voor.

Schimmels zijn moeilijk te bestrijden en lijken het beter te doen op gestrest gras.

TIPS

 • Probeer gestrest gras te voorkomen door licht te bemesten, niet te kort af laten grazen en eventueel te beregenen in droge perioden
 • Laat het gras in het najaar ook niet te lang worden, als het gaat liggen en het wordt vochtig kan dit schimmelgroei bevorderen
 • Kies een aanvullend voer met mycotoxinebinder zoals Fibra Anti-itch die onder andere de giftige stoffen bind en afvoert

Nog meer tips

 • Ontworm jouw paard wanneer nodig
 • Zorg voor een goede conditiescore, te dikke en te dunne paarden lopen een groter risico
 • Zorg dat jouw paard alle vitaminen, mineralen en spoorelementen binnen krijgt die naast ruwvoer nog aangevuld moeten worden
 • Er moet altijd voldoende schoon drinkwater beschikbaar zijn
 • Voer minimaal 1,5% van het lichaamsgwicht van jouw paard aan drogestof, dat is belangrijk voor een gezond verteringsstelsel en daarmee een hoge weerstand. Hooi bevat gemiddeld 85%, voordroog gemiddeld 67% en gras 23% drogestof.

Bestel eenvoudig en snel

1
Hoi, vertel waar kan ik je mee helpen?
Powered by