Heeft jouw paard het voorjaar in de bol?

Fibra Paardenvoeders

 

Naar nieuwsoverzicht

Het voorjaar, de zon, een fris windje en het groeiende gras zorgen bij veel paarden voor meer energie. Het ene paard is hier natuurlijk gevoeliger voor dan het andere, maar waar kun je op voergebied rekening mee houden als je paard te heet is?

Snelle energie

Wanneer je paard snel heet wordt door veranderingen in zijn voeding is hij waarschijnlijk gevoelig voor snelle energie uit suiker en zetmeel. Suiker en zetmeel komen vooral voor in verschillende graansoorten en ook in meer en mindere mate in het ruwvoer zoals hooi, voordroog, stro etc.

In het lichaam van het paard worden suiker en zetmeel als glucose opgenomen in de dunne darm. Hierdoor komt het snel in het bloed terecht waar het direct kan worden omgezet naar energie of energie opslag in vet of glycogeen. Hierdoor leveren suiker en zetmeel een korte uitbarsting van energie en kan je paard hier heet en gespannen van worden.

Voorjaarsgras

Over snelle energie gesproken, voorjaarsgras! In het voorjaar is het suiker gehalte in gras het hoogst, dit komt omdat het na de winter weer gaat groeien en hier energie voor nodig heeft. Suikers zijn voor een plant bouwstoffen en gedurende de dag produceren ze dit met behulp van zuurstof, water en zonenergie via fotosynthese. S’ nachts zijn de suikerbronnen over het algemeen leeg maar dit is ook afhankelijk erg van het weer overdag. Wanneer het heel bewolkt is maakt het gras minder suiker aan dan wanneer het erg zonnig is. Door veel zonlicht kan het suikergehalte zich overdag ook ophopen en wordt het pas gedurende de nacht gebruikt om te groeien.

Je hebt dus weinig invloed op de hoeveelheid suiker die je paard in de weide opneemt. Natuurlijk kun je rekening houden met het tijdstip van weidegang en je kunt de inname wel beperken door strookbegrazing, een graasmasker en het aantal uren die je paard in de wei staat.

 

 

TIP: Het is belangrijk om ook de grasopname in je voerbeleid mee te nemen. Omdat dit lastig is om te bepalen zullen we hier binnenkort een uitgebreide blog over maken! Heb je vragen en/of ideeën hierover? Stuur deze dan naar ons op! 

 

Aanvullend voer
Waar je wel invloed op hebt is de hoeveelheid suiker en zetmeel wat je paard uit zijn andere voeding binnen krijgt. Vooral bij aanvullende voeding kun je dit heel precies achterhalen en hier kun je dus goed rekening mee houden in je voerbeleid.

Maar waar moet je dan op letten in het aanvullende voer? Het gaat om de basis van het voer, bestaat dit vooral uit granen? Dan bevat het voer vaak veel zetmeel, daarbij wordt er in sommige brokken melasse als plakmiddel gebruikt wat voor 50% uit suiker bestaat. De precieze gehalten in verschillende paardenvoeding kun je bekijken en vergelijk op voervergelijk.nl

Langzame energie
In tegenstelling tot reguliere voeders bevat Fibra weinig snel vrijkomende of “heet makende” energie. De energie in Fibra komt voornamelijk uit lijnolie, gerst en maisvlokken. Dit zijn vette en vezelrijke energiebronnen waar een paard goed mee overweg kan. De energie komt langzaam vrij waardoor een paard er niet heet van wordt maar je paard wel een goede conditie behoudt. Is jouw paard te heet door veel snelle energie in het rantsoen, dan kan Fibra bijdragen aan meer rust en balans in de energiehuishouding van jouw paard.

Karakter
Ten slotte ligt het natuurlijk ook aan het karakter van je paard hoe hij/zij reageert op de veranderingen in voerbeleid maar ook op veranderingen in het algemeen. Paarden zijn gewoonte dieren en kunnen erg reageren op de omgeving en het stalbeleid. Misschien staat je paard gedurende de weide periode naast of met andere kuddegenoten? Heeft hij een ander uitzicht of staat hij om andere tijden buiten?

Hou er rekening mee dat je paard hierop kan reageren en wees (jezelf) net wat bewuster van je eigen lichaamstaal zodat je paard op jouw kan vertrouwen en zich door je laat leiden.

 

Bestel eenvoudig en snel

1
Hoi, vertel waar kan ik je mee helpen?
Powered by