Help mijn paard eet zand!

Fibra Paardenvoeders

 

Naar nieuwsoverzicht

Wanneer je paard zand eet kan dit verschillende oorzaken hebben. Af en toe een hapje aarde of modder is niet meteen reden tot grote paniek maar het is wel belangrijk om de oorzaak te achterhalen en te monitoren dat je paard niet te veel zand binnen krijgt. Dit kan op termijn zandkoliek veroorzaken en andere darmproblemen geven.  

Ruwvoer tekort

Allereerst is het belangrijk wanneer je paard zand eet om er zeker van te zijn dat hij voldoende beschikking heeft tot (vers) ruwvoer en genoeg ruwe celstof binnen krijgt. Een paard moet eigenlijk 24/7 kunnen eten om zijn maag en darmen in balans te houden. Dit komt neer op maximaal 2 t/m 2,5% droge stof* en minimaal 1,5% droge stof in verhouding met het lichaamsgewicht.

* Droge stof: In ieder product zit een hoeveelheid water, de rest noemt men droge stof. Voor een goede beoordeling van de waarde en onderlinge vergelijking tussen voeders is het belangrijk het droge stof gehalte te kennen..

Wanneer je paard 24/7 in het weiland staat heeft hij 0,4 hectare nodig gedurende de zomerperiode om in deze behoefte te voorzien. Heeft je paard minder grasland tot zijn/haar beschikking of zit je in de periode oktober t/m maart wanneer het gras nog niet zo hard groeit? Dan heeft je paard aanvullend ruwvoer nodig omdat de weide dan verschraalt, hierdoor stijgt ook de kans op zandopname omdat het paard de kleine sprietjes zal gaan opeten.

Signalen van te weinig ruwe celstof zijn wanneer je paard onder bomen zand gaat eten. Deze plekken bevatten namelijk vezels van bladeren, bast en stengels. Maar ook als je paard aan de boom zelf of de houten omheining of staldeur knaagt kunnen dit signalen zijn. Wil je meer informatie hoe je jouw paard kunt voorzien van onbeperkt ruwvoer? Lees dan onze blog hierover. 

 

Problemen darmflora of maag

Wanneer de darmflora van je paard niet in balans is kan dit ook een oorzaak zijn dat hij/zij zand of modder gaat eten. Ook kan een paard naar de wortels van planten opzoek gaan. Deze bevatten namelijk microben welke een positief effect kunnen hebben op het verteringsstelsel.

Volgens een onderzoek van Dr. Christine King kan een paard met onrustige darmen ook naar klei gaan zoeken, klei bevat namelijk absorberende delen welke bacteriële gifstoffen zoals organische zuren (welke bij suiker fermentatie worden geproduceerd), bepaalde virussen en andere mogelijk schadelijke stoffen opneemt.

Vitamine en/of mineralen tekort

Wanneer je paard zand eet is een mineralen tekort een voor de hand liggende verklaring. Dit omdat in zand een biologisch beschikbare vorm van verschillende mineralen aanwezig is. Maar aan welke mineralen zou je paard een tekort kunnen hebben wanneer het zand gaat eten?

Natrium
De eerste en meest voor de hand liggende is natrium ofwel zout. Eet jouw paard gedurende de zomer- of warme periodes vaak zand? Dan kan het heel goed zijn dat hij/zij een behoefte heeft aan zout.

Dit komt omdat aanvullende voeders maar een bepaald hoeveelheid zout kunnen bevatten. De verhoudingen moeten namelijk voor het gehele jaar kloppen en een te hoge concentratie zout is niet smakelijk voor je paard. Echter in de zomerperiode kan je paard meer natrium nodig hebben omdat hij/zij dan meer zweet. Zweet bevat verschillende mineralen zoals: kalium, chloride, calcium, magnesium maar de voornaamste is natrium. Op dagen dat je paard meer zweet zal hij dus vooral natrium verliezen. De andere mineralen  worden bij normale arbeid door je aanvullende voeder aangevuld. Alleen als je paard echt zwaar werk doet en/of overmatig zweet kan het nodig zijn om een elektrolyten supplement bij te geven.

 

 

Is dit niet het geval dan is het voldoende om keukenzout(zonder jodium), veevoederzout of keltisch zeezout bij te voeren. Hoeveel zout je precies bij moet geven, is afhankelijk van het rantsoen (gras, ruwvoer en aanvullend voer) en de hoeveelheid zweet die jouw paard produceert. Gemiddeld kun je op dagen dat je paard veel zweet 5 gram zout toevoegen aan het rantsoen. Pony’s hebben wat minder nodig en paarden die extreem veel zweten kun je tot 10 gram extra zout per dag geven. Wil je graag exacter weten hoeveel zout verstandig is om aan jouw paard bij te geven? Neem dan gerust contact met ons op  voor een persoonlijk advies. (contact@fibra-paardenvoeders.nl)

Keltisch zeezout

Silicium
Dit mineraal is na zuurstof het meest voorkomende element op aarde, het komt in allerlei vormen voor omdat het snel reageert met andere stoffen en verbindingen aangaat.

Silicium is het hoofdbestanddeel van zand, niet gek dus dat zou kunnen dat een paard bij behoefte aan silicium zand gaat oplikken. Silicium is als supplement beschikbaar in verschillende vormen, vloeibaar of als diatomeeënaarde. Omdat er in de paardenwereld nog niet veel over bekend is vroegen we HorseComplete om meer informatie. Zij werken al langere tijd met diatomeeënaarde bij paarden.

;De diatomeeënaarde bestaat uit 150 miljoen jaar oude eencellige schelpdiertjes met een skelet van bijna 100 % silicium. Binnen de natuurgeneeskunde ziet men silicium, als een versterker van het al gehele gestel.

Hoge concentraties silicium zijn in het lichaam te vinden in het bindweefsel en de daarvan afgeleide weefsels zoals bot, kraakbeen, pezen, huid, haar, hoeven, bloed en lymfevaten, lever, nieren en longen. Silicium ondersteunt daarbij de versteviging van het bindweefsel door zijn vermogen water te binden. Paarden met diarree of water na de mest kunnen hierdoor ook profijt hebben van de diatom is. 

Magnesium
Een magnesium te kort is geen onbekend fenomeen en kan zelfs optreden wanneer je paard ogenschijnlijk genoeg mineralen via zijn dieet binnenkrijgt. Juist door een overvloed aan mineralen kan er een magnesium te kort ontstaan!

Bij een overschot  aan calcium wordt magnesium namelijk niet meer opgenomen omdat deze gebruik maken van hetzelfde transportmechanisme. Calcium wordt echter eerder opgenomen dan magnesium waardoor dit ongebruikt het lichaam verlaat.

Magnesium geef je niet snel teveel, maar een tekort geeft een verhoogd risico op blessures en verhoogde stressreactie, terwijl een overdosering wordt uitgescheiden. Als je extra magnesium bij voert dan kun je het beste kiezen voor een organische magnesiumverbinding (citraat, acetaat, chelaat), omdat het beter opneembaar is en minder ballaststoffen bevat.

 

Hoe kun je zand eten voorkomen?  

Het juiste aanvullende voeder
Omdat het ruwvoer in Nederland niet voorziet in de vitamine en mineralen behoefte is het belangrijk om deze aan te vullen. Echter kun je ook een overschot aan vitamines en mineralen aan je paard geven. Wanneer je veel verschillende voeders en supplementen bij elkaar voert kunnen verhoudingen scheeftrekken. Een overmaat calcium, fosfor, natrium, koper, zink, mangaan, ijzer of kobalt kunnen nadelige gevolgen hebben voor de opname van andere mineralen en overschotten van selenium en jodium zijn zelfs giftig!

Fibra is daarom afgestemd op het ruwvoer in Nederland, de behoefte van je paard en Fibra bevat geen ballast. Daarbij is Fibra zo samengesteld dat het veel ‘’prik’’ geeft voor de darmen waardoor alle nutriënten optimaal worden opgenomen.

Balans darmflora 
Het beste is om iedere aanvullende voerbeurt dezelfde samenstelling te voeren en niet verschillende losse producten op verschillende momenten. Op het moment dat voer A binnen komt begint de darmflora zich af te stemmen op dit voer. Voer je even later voer B, gaat de darmflora zich daar weer op afstemmen. Je kan je voorstellen dat het dan lastig is voor de darmflora om goed in balans te komen en een darmflora die niet in balans is zal ook minder goed de vitamines en mineralen uit het voer opnemen. Daarom hebben we Fibra zo afgestemd dat je een gevarieerd voer kunt aanbieden waar alle nutriënten inzitten die je paard of pony nodig heeft.

Wat kun je doen wanneer je paard bewust zand eet?

Controleer je voermanagement
Neem contact op met een voedingsspecialist of dierenarts en kijk eens kritisch naar je voermanagement. Wat kunnen mogelijke oorzaken zijn dat je paard zand eet? Vervolgens kan er een plan worden gemaakt welke veranderingen er kunnen worden gedaan en welke supplementen er eventueel (tijdelijk) gegeven kunnen worden.

Zandcontrole
Je kunt zelf controleren of je paard te veel zand binnen krijgt door regelmatig de mest te controleren. Op Youtube kun je als je hierop zoekt verschillende filmpjes vinden hoe je kunt controleren met behulp van een plastic handschoen!

Maar let wel op! Geen zand in de mest wil niet altijd uitsluitsel bieden dat er ook geen zand in de darmen zit. Er komen altijd wisselende hoeveelheden uit, wanneer je het zeker wil weten moet er een röntgenfoto van de buik worden gemaakt.

Zand weg kuur
Ontdek jedat je paard zand in de darmen heeft of vertrouw je het niet? Dan is het aan te raden om een kuur vlozaad (ook wel psyliumzaad genoemd) aan je paard te geven. Wanneer dit in aanraking komt met vocht veranderd het in een plakkerige substanties die in de darmen het zand meeneemt. Wanneer je een kuur geeft week je het vlozaad in lauwwarm water en geeft je per dag 20 gram per 100 kg lichaamsgewicht gedurende 7 dagen. Je kunt ook vlozaadvezels gebruiken en daar hoef je maar de helft van te geven. Eventueel kun je hierbij ter aanvulling een flinke hoeveelheid lijnzaadolie geven, dit blijkt uit wetenschappelijk onderzoek tot wel 25% effectiever te werken in dan alleen vlozaadvezels of vlozaad en wordt ook aangeraden door de Universiteits kliniek Utrecht. 

Fibra serveertip:  Doe de normale hoeveelheid Fibra in een bak en voeg hier ongeveer de helft aan lauw warm water aan toe. Laat dit even weken en roer vervolgens het vlozaad of -vezels erdoorheen en een flinke scheut lijnzaadolie. Is het mengsel te droog? Voeg dan wat meer water toe! Geef het mengsel vervolgens zo snel mogelijk aan je paard of pony.

Detox kuur Anti-itch
Om de darmflora van je paard weer in balans te brengen en herstel te ondersteunen kun je gedurende en na de vlozaad kuur ook een kuur Fibra Anti-itch geven. De speciale ingrediënten in de Anti-itch zorgen ervoor dat afvalstoffen worden afgevoerd, de darmen worden gereinigd en de darmflora weer in balans wordt gebracht.

Tot slot

Vond jij deze blog interessant? Of heb je vragen of toevoegingen voor ons? Laat het ons in een reactie weten.

5 + 14 =

Bestel eenvoudig en snel

1
Hoi, vertel waar kan ik je mee helpen?
Powered by