In de lente en zomer heeft het gras volop kunnen groeien! Maar nu we overgang naar de winter maken zal het gras steeds minder groeien en ook minder ruwe celstof en voedingswaarde bevatten. Daarbij blijft het vaak ook langer nat gedurende de dag. Dit in combinatie met het vallende blad is iets om goed in de gaten te houden als paardenhouder en je paard tijdig hooi bij te voeren op de weide.
Staat jouw paard in een weide met veel bomen eromheen?
Wanneer jouw paard in een weide met veel bomen eromheen staat en ligt er in een (groot) gedeelte van de weide blad? Dan is het allereerst belangrijk om natuurlijk te weten dat hier geen giftige bomen tussen staan en dat er geen overmaat aan bijvoorbeeld eikels of beukennootjes in je weiland valt.
Gevallen blad en vocht!
Daarnaast zijn gevallen bladeren ook een voedingsbodem voor allerlei schimmels en paddenstoelen en kan je paard wanneer hij op een schrale weide staat en tussen de bladeren door gaat eten of zelf blad gaat eten en deze schimmels dus ook binnenkrijgt.
Schimmels & mycotoxines
De schimmels zelf zijn vaak niet schadelijk maar de mycotoxines die ze uitscheiden kunnen dit wel zijn. Afhankelijk van het soort schimmel kan de mate van giftigheid verschillen.
Het verraderlijke is dat deze toxines niet met het blote oog waarneembaar zijn en niet uit te schakelen door verhitting.
Koliek & diarree komen vaker voor in deze periode
Wanneer je paard grote hoeveelheid mycotoxines binnenkrijgt kan je paard hier ziek van worden. Daardoor komen gevallen van koliek en diarree in de herfstperiode ook vaker voor. Met name paarden met een verminderde weerstand door bijvoorbeeld een ziekte als PPID of ouderdom moet je extra in de gaten houden.
Symptomen
De symptomen van een mycotoxine besmetting zijn vaak vaag en worden vaak ook toegeschreven als ‘’herfst/winter’’ kwaaltjes.
- Conditie en gewichtsverlies
- Doffe vacht
- Verhoogde leverwaardes
- Verminderde eetlust
- Verminderde weerstand
- Hoesten
- Huidproblemen
- Gedragsverandering
- Diarree
- Koliek verschijnselen
- Verminderde nierfunctie, verandering urine
Mycotoxinebinders in Fibra Anti-itch Ruwvoermix & Balancer
Omdat onze Fibra Anti-itch speciaal is ontwikkeld om bij te dragen aan een schoner lichaam en goede weerstand hebben we er ook een breed scala aan mycotoxinebinders toegevoegd om zoveel mogelijk mycotoxines aan zicht te binden. De mycotoxinebinders in Fibra komen o.a. uit Biergist, kleimineralen zoals bentoniet en kiezelzuur (diatomeeënaarde)
De mate van binding is natuurlijk afhankelijk van de besmettingsdruk bij je paard. Indien er een hoge besmettingsdruk is zullen niet alle mycotoxines worden gebonden. De termijn waarop je de mycotoxinebinders moet inzetten is hier dus ook afhankelijk van. Is er een mogelijk besmetting geweest dan kun je een kuur inzetten om het lichaam op te schonen maar is de besmettingsdruk nog aanwezig zul je voer met mycotoxines moeten blijven voeren.
Voeradvies Anti-itch
Wil jij na het lezen van deze blog meer weten over onze Fibra Anti-itch en wat dit voor jouw paard zou kunnen doen? Neem dan gerust contact met ons op voor meer informatie of vul ons voerformulier in voor persoonlijk voeradvies.