Herken jij een ”cresty neck”?

Fibra Paardenvoeders

 

Naar nieuwsoverzicht

De nek of ‘’kam’’ van een paard is een belangrijke factor om de lichamelijke conditie te scoren en de ontwikkeling van stofwisselingsziekten te voorkomen. Sommige paarden hebben meer kam dan anderen en bij sommige rassen is een (te) dikke kam ook meer geaccepteerd in de raskenmerken. Hierdoor is het voor eigenaren soms moeilijker te bepalen of een paard aanleg voor een zogenaamde”Cresty Neck” heeft.

Net als bij mensen kunnen paarden op verschillende plaatsen vet opslaan. Wanneer paarden echter te zwaar zijn en het vet nestelt zich extra in de nek/ kam regio dan geeft dit een verhoogde kans op insulineresistentie en stofwisselingstoornissen.

Iets om goed gaten te houden dus!

Hoe herken je een ”cresty neck”? 

De manenkam is het gedeelte van de hals waar de manen uit ontspringen. Deze bestaat uit een speciaal soort onderhuids sponsachtige vetweefsel. Wanneer een paard een ‘’Cresty Neck’’ heeft wordt deze kam verder vergroot en verschijnt er een extra ‘’kap’’ boven op het normale nekprofiel. Dit is vaak ook te herkennen aan verticale strepen in de manenkam. Er ontwikkelen zich later ook zwellingen op verschillende ander plaatsen waardoor zulke paarden een opgeblazen ‘’klonterige look’’ krijgen.

Deze verdikkingen in de kam en over het lijf worden veroorzaakt doordat er vocht in het vetweefsel lekt. Hoe meer dit gebeurt hoe harder en strakker de nek en het lijf wordt. Dit gaat dan ook gepaard met gevoelig lopen wat wordt veroorzaak doordat ook de staalkussen in de hoef opzwellen.

Cresty Neck score

Deze score is opgesteld om handvatten te bieden zodat je zelf kunt beoordelen of jouw paard in het risico gebied valt. 

Voeding & management heel belangrijk!

Voor een paard met aanleg voor een ”Cresty Neck” is het NOG veel belangrijker dat hij/zij in de juiste bodyconditie wordt gebracht en de juiste balans in vitamines, mineralen en aminozuren krijgt in het rantsoen.

Om dit voor elkaar te krijgen is een uitgebalanceerd management en voerbeleid nodig. Een Balancer als basis kan hierin voor veel paarden een goede basis zijn. Bijvoorbeeld onze Anti-itch of Premium Balancer die een heel laag suiker en zetmeel gehalte hebben maar wel alle vitamines, mineralen en spoorelementen bevatten die je paard dagelijks nodig heeft.

Meer informatie & voeradvies?

Vermoed je na het lezen van deze informatie dat jouw paard aanleg heeft voor een ”Cresty Neck”? Of is jouw paard al te zwaar en zie je een verdikte manenkam? Vul dan ons voerformulier in en wij adviseren je graag met een uitgebreid management en voeradvies.

Bestel eenvoudig en snel