Hoe herken ik een maagzweer bij een paard?

Fibra Paardenvoeders

 

Naar nieuwsoverzicht

Maagzweren

Maagzweren zijn lastig te herkennen bij een paard. Paarden kunnen chagrijnig worden, zich koliekachtig gedragen, tegen het been zijn met rijden, gaan luchtzuigen of vallen af. Maagzweren ontstaan wanneer het milieu in de maag te lang te zuur blijft waardoor het beschermende slijmvlies van de maag beschadigd raakt en een wond instaat in de maagwand. Anders dan bij mensen blijft en paard de hele dag maagzuur produceren. Speeksel neutraliseert maagzuur en zorgt dat het beschermende slijmvlies in goede conditie blijft. Door te kauwen wordt er speeksel geproduceerd wat het maagzuur neutraliseert en de beschermende slijmlaag in goede conditie houdt.

Afb: Een maagzweer bij een paard

Ruwvoer

Het is belangrijk dat een paard altijd iets te knabbelen heeft zodat er de hele dag veel speeksel geproduceerd wordt. Kies voor structuurrijk ruwvoer waar een paard flink op moet kauwen. Voordroog (kuil) heeft niet de voorkeur omdat het vaak slapper en zachter is maar ook zuurder.

Tip:
Wordt het paard snel dik, zelfs dan kun je onbeperkt ruwvoer voeren! Door het gebruik van stro en slowfeeders kun je zorgen dat ieder paard 24/7 iets te knabbelen heeft! Daarover binnenkort meer!

Aanvullend voer

Ruwvoer voorziet niet meer in alle vitaminen, mineralen en spoorelementen die een paard nodig heeft, daarom is een aanvullend voer nodig. Kies een voer waar ook veel structuur in zit, zoals Fibra paardenvoeders. Op Fibra paardenvoeders kauwt een paard bijvoorbeeld 6 keer zo lang als op reguliere brok of muesli.  Dat betekent dus ook dat er veel meer speeksel aangemaakt wordtom het maagzuur te neutraliseren. Naast veel structuur bevat Fibra super weinig suiker en een laag zetmeelgehalte wat ook belangrijk is om maagzweren te voorkomen. Dit komt doordat suiker en zetmeel zorgen voor extra maagzuur productie.

Fabel:
“Mijn paard krijgt alleen maar ruwvoer dus krijgt geen maagzweren.” Onderzoek heeft uitgewezen dat paarden die 24/7 ruwvoer krijgen en geen aanvullend voer ook maagzweren kunnen krijgen.

Voer geen krachtvoeders met een hoog suiker en/of zetmeel op een lege maag, maar het liefst direct na het ruwvoer of in ieder geval nadat jouw paard al even aan het kauwen is op ruwvoer. De speekselproductie is dan al op gang en het maagzuur wordt zo beter geneutraliseerd.

Nog een voordeel van Fibra ter voorkoming van maagzweren is dat het een hoog calcium gehalte bevat. Calcium neutraliseert ook maagzuur!

Andere oorzaken

Stress en medicijngebruik zorgen ook voor een hogere productie van maagzuur. Als laatste is het belangrijk dat het paard de gehele dag geschikt drinkwater tot zijn beschikking heeft.

Bestel eenvoudig en snel

1
Hoi, vertel waar kan ik je mee helpen?
Powered by