Hoe kan een gezonde darmflora ondersteunen tegen jeuk?

Fibra Paardenvoeders

 

Naar nieuwsoverzicht

In deze blog geven je graag meer inzicht wat een gezonde darmflora doet voor je paard en waarop dit helpt tegen jeuk.

Jeuk begint vaak bij een allergische reactie van het lichaam op “iets” van buitenaf, zoals het speeksel van een (knut)mug. Het immuunsysteem reageert dan overgevoelig op het eiwit in het speeksel, alsof het een hele schadelijke stof is. Het immuunsysteem gaat de lichaamsvreemde stoffen te lijf en daardoor ontstaan er kleine ontstekingen in de huid. Die ontstekingen zorgen ervoor dat de huid geïrriteerd raakt en begint te jeuken, waardoor je paard gaat schuren.

Afvalstoffen

Maar waarom reageert het lichaam overgevoelig? En hoe zorg je ervoor dat het immuunsysteem in balans is en minder overgevoelig reageert? Het begint allemaal met dat het lichaam zichzelf goed kan schoonhouden en afvalstoffen kan uitscheiden. Hierbij spelen de lever, nieren, milt, longen, het lymfestelsel en de darmen een belangrijke rol.
Als je paard te veel afvalstoffen binnenkrijgt, bijvoorbeeld door ontworming, medicatie, entingen, verkeerde voeding, water-, lucht- en bodemvervuiling, mycotoxines van schimmels, giftige planten, enzovoort, raken de lever, nieren, milt, longen, het lymfestelsel en de darmen overbelast. Dit heeft invloed op de algehele weerstand en de werking van het immuunsysteem. Als deze niet in balans zijn, ontstaan er klachten.

Darmflora uit balans

Omdat het lichaam via de darmen veel in contact komt met stoffen van buitenaf, is het belangrijk dat deze goed functioneren. De darm selecteert continu welke stoffen worden opgenomen en welke niet. Het vormt hierdoor de eerste barrière voor ongewenste stoffen en indringers.
Bijvoorbeeld mycotoxines die worden uitgescheiden door schimmels die in het hooi of stro kunnen voorkomen.
Daarom is het ook zo belangrijk om de darmen gezond en goed werkend te houden. Hiervoor is een gezonde darmflora heel belangrijk. Dit betekent dat er een goede balans is tussen de verschillende darmbacteriën, en om dit te bereiken moeten ze de juiste voeding krijgen.
Als dit niet het geval is, zullen ongewenste darmbacteriën toenemen en deze kunnen de darmwand beschadigen. Door deze beschadigingen en de daarbij horende laaggradige ontstekingen wordt het immuunsysteem constant geactiveerd, waardoor het overactief gaat reageren.
Als de (knut)mug dan bijt, reageert het immuunsysteem weer extra heftig omdat het al overactief is.

darmflora

Waar wordt de darmflora blij van?

• Ruwvoer van goede kwaliteit
• Schoon drinkwater
• (Vrije) beweging
• Niet te veel zetmeel & suiker in het rantsoen
• Geen langdurige stress
• Geen abrupte grote veranderingen in het rantsoen
• Goede gebitsverzorging en ontwormingsbeleid

Fibra Anti-itch

Als je paard moeite heeft met het afvoeren van afvalstoffen, wil je dat het voer zo min mogelijk belastend is voor het lichaam. Daarom bevat onze Anti-itch zoveel mogelijk natuurlijke ingrediënten, aangevuld met een vitamine- en mineralenkorrel. Deze korrel is ook apart verkrijgbaar als onze Anti-itch Balancer. Hierdoor kun je de verhoudingen aanpassen aan de individuele behoefte van jouw paard. Daarbij bevat de Anti-itch Balancer geen geen granen of luzerne.
Aan onze Anti-itch hebben we ingrediënten toegevoegd die speciaal zijn samengesteld om bij te dragen aan een schoner lichaam, een goede weerstand en een gezonde darmflora.

Speciale ingrediënten in Anti-itch:

• Mycotoxinebinders
• Antioxidanten
• Extra biotine
• Gisten en levende gisten
• Beta-glucanen
• Extra vitamine B12
• Extra vitamine D3

Ruwvoer & weidegang

Natuurlijk is niet alleen de juiste aanvullende voeding belangrijk. Voor het grootste deel eet je paard tenslotte ruwvoer. Het juiste ruwvoer kiezen en je paard bewust laten grazen is dus ook heel belangrijk. Wil je hier meer over weten?

Lees dan onze andere blogs:

• Weidegang voor je paard, wanneer wel of juist niet?
Herken jij een “cresty neck”?
• Hoe herken je goed ruwvoer?
Natuurlijk afvallen

Persoonlijk contact?

Heb je na het lezen van deze blog nog vragen of zou je persoonlijk voeradvies willen ontvangen voor jouw paard of pony?

Neem dan gerust contact op via 06-23491603, contact@fibra-paardenvoeders.nl
of vul ons voerformulier in voor een voeradvies voor jouw paard of pony.

Bestel eenvoudig en snel