Hoefbevangenheid, een gevaar ook in het najaar!

Fibra Paardenvoeders

 

Naar nieuwsoverzicht

In de herfst liggen er verschillende gevaren op de loer, maar wist je dat je er ook een verhoogde kans is op hoefbevangenheid?

Verandering gras

In het voorjaar gaat het gras harder groeien waardoor het rijk is aan vocht, koolhydraten zoals suiker en zetmeel maar nog maar weinig vezels bevat. In de herfst lijkt het gras dan wel minder aantrekkelijk, maar door de seizoensverandering en het wisselende weer wordt het gras ook getriggerd om suikers op te slaan en te produceren. Daarbij is de voeding van eventuele bemesting al grotendeels uit de grond waardoor er minder eiwit kan worden geproduceerd en het gras ook meer suikers kan bevat. Wanneer de nachten aanzienlijk kouder worden, het overdag soms nog zonnig is en wanneer er regen valt na enkele dagen van droogte, moet je extra voorzichtig zijn met paarden en pony’s die gevoelig zijn voor hoefbevangenheid.

 

 

Overbegrazing

Daarbij vindt er, nu het gras minder groeit vaak overbegrazing plaats. Om ervoor te zorgen dat je paard/pony toch genoeg droge celstof binnen krijgt, raden we je aan om geleidelijk te beginnen met het bijvoeren van hooi of *voordroog.  Zo kan het verteringsstelsel zich aanpassen aan de andere soorten vezels, vetten en suikers en gaat je paard of pony minder op zoek naar het laatste grassprietje in het weiland wat ook de kans om te veel zand op te nemen zand verlaagd.
*Ruwvoer verpakt in folie

Afvallen?

Is je pony/paard te dik uit de zomer periode gekomen en wil je hem wat laten afvallen? Dan kun je het hooi of voordroog ook gedeeltelijk vervangen door stro. Hierdoor krijgt je paard minder energie binnen maar heeft hij wel voldoende prik om zijn darmen actief te houden. Een te lange tijd zonder ruwvoer kan namelijk voor stress zorgen en ook hoefbevangenheid veroorzaken. Daarbij houden paarden en pony’s zich van binnenuit warm nu het kouder wordt. Meer informatie over (onbeperkt) ruwvoer geven? Lees dan ook onze blog hierover.

Veranderingen hormoonhuishouding

Naast dat de voeding verandert, vinden er in de herfst ook veranderingen in de hormoonhuishouding van je paard of pony plaats. Zo is de hormoonconcentratie ACTH en MSH in het najaar bij alle paarden en pony’s hoger dan de rest van het jaar.

De functie van het ACTH hormoon ( Adrenocorticotroop hormoon) is het stimuleren van de bijnieren, dit zijn twee orgaantjes die als het ware bovenop de nieren liggen en het lichaamseigen stresshormoon cortisol aanmaken. Cortisol is ook wel bekend als corticosteroïden en kan twee vormen hebben, namelijk glucocorticoïden en mineralocorticoïden.

Deze hormonen spelen beiden een belangrijke rollen bij verschillende lichaamsfuncties:
  • Glucocorticoïd breekt eiwitten en vetten af en zet deze om naar glucose. Hierdoor ontstaat snelle energie om bijvoorbeeld te kunnen vluchten of vechten.
  • Glucocorticoïd breekt ook spiereiwit af, dit eiwit wordt getransporteerd naar de lever en de nieren om ook te worden omgebouwd tot glucose.
  • Glucocorticoïd zorgt voor extra vrijkomen van glucagon uit de alvleesklier en glucagon zorgt er dan weer voor dat de lever glycogeen vrijlaat. Glycogeen bestaat uit een keten van glucose en zorgt ervoor dat dat het aandeel glucose in het bloed toeneemt.
  • Mineralocorticoïden hebben effect op de stofwisseling van mineralen.
  • Mineralocorticoïden zorgen voor een toenemende bloeddruk doordat het de rol van de nieren en darmen overneemt en de samenstelling van het bloed veranderd.
  • Cortisol remt de aanmaak van witte bloedcellen, deze zijn in de herfst hierdoor minder efficiënt waardoor de weerstand en het immuunsysteem van je paard/pony ook minder goed functioneert. Witte bloedcellen beschermen het lichaam namelijk tegen lichaamsvreemde stoffen zoals bacteriën, virussen en schimmels.
  • Door de remmende werking van cortisol op de witte bloedcellen werkt het, aan de andere kant ook ontstekingsremmend.
  • Cortisol vertraagt de stofwisseling en de opname van koolhydraten uit de voeding.

Verhoogd cortisol 

Je kunt wel nagaan dat een langdurig verhoogd cortisol gehalte erg ongezond is. Het kan leiden tot vermagering, verminderde weerstand en hoefbevangenheid. Hierdoor hebben paarden met PPID ook een verhoogd risico op hoefbevangenheid omdat door de verstoring van de hypofyse er standaard te veel cortisol wordt aangemaakt.

Doordat in de herfst de ACTH waardes bij paarden en pony’s met PPID nog meer verhoogd, ook in verhouding met gezonde paarden/pony’s. Daarom is dit DE TIJD om te testen. Hiervoor heeft de Boehringer Ingelheim* deze maand (oktober) een kortingsactie van 50%. Vertoond jou paard/pony verschijnselen van PPID? Doe dan nu nog een test! Hoe eerder PPID wordt geconstateerd, hoe beter het kan worden behandeld.  Klik hier om naar de actiepagina te gaan.
*Onderzoeksgericht farmaceutische bedrijf o.a. voor paarden.

MSH

MSH (Melanocyt Stimulerend Hormoon) wordt net als ACTH geproduceerd in de hypofyse. Dit hormoon is verantwoordelijk voor de kleur van de huid en haren bij paarden en pony’s. Het stimuleert een bepaald type huidcel om melanine (pigmenten) te produceren. Deze pigmenten worden afgegeven aan de opperhuid waardoor de huid een donkere kleur krijgt. Bij een donkere huid heb je niet zozeer meer melanocyten maar de pigmentkorrels zijn groter en er worden meer af gegeven. Men vermoedt ook dat de verhoging van MSH invloed heeft op het aanmaken van de wintervacht en het veroorzaken van een lange en krullerige vacht bij paarden/pony’s met PPID.

De vermoedelijke reden dat het lichaam meer ACTH en MSH aanmaakt is om zich voor te bereiden op de wintermaanden wanneer voedsel schaarser is.

Geef je paard of pony extra ondersteuning

Om je paard of pony in deze periode extra te ondersteunen kun je ervoor kiezen om een kuur Anti-itch te geven. Door de speciale ingrediënten zoals mycotoxinebinders, biergist, levende gisten, betaglucanen, antioxidanten en omega 3, wordt het lichaam van binnenuit gereinigd. Schadelijke- en afvalstoffen worden gebonden en afgevoerd, de lever wordt extra ondersteund en de darmflora in  balans gebracht. Hierdoor wordt ook de weerstand van je paard of pony verhoogd en het immuunsysteem verbeterd.

Een Anti-itch kuur houdt in dat je gedurende één of twee maanden je paard/pony per 100 kg lichaamsgewicht 240 gram Fibra Anti-itch geeft. Dit is net als onze Premium een compleet aanvullend voeder en bevat alle voedingsstoffen die je paard/pony dagelijks nodig heeft. Je hoeft dus geen andere aanvullende voeders tijdens de kuur te voeren. Voer je op dit moment al onze Fibra Premium? Dan kun je direct overstappen op de Anti-itch. Voer je een ander aanvullend voer? Dan raden we aan om een gewenningsperiode van 10 dagen aan te houden om de darmflora aan het nieuwe voer te laten wennen. In deze periode bouw je de hoeveelheid van je oude voer langzaam af en de hoeveelheid Fibra gelijktijdig op.

Meer informatie?


Wil je meer informatie over wat Fibra voor jouw paard of pony kan betekenen of dat er een keer met je wordt meegedacht over je huidige voerbeleid? Vul dan ons voerformulier in voor persoonlijk voeradvies. 

Wil je meer informatie over gevaren in het najaar? Lees dan hier onze andere blog hierover!

Reinigingskuur Anti-itch, waarom NU?

Het lichaam van een paarden en pony’s is in de herfstperiode flink aan het werk. Er vinden allerlei veranderen plaats die invloed hebben en met name zwakkere paarden/pony’s kunnen dan wat extra ondersteuning gebruiken. Onze Anti-itch is speciaal ontwikkeld om het...

Wanneer overstappen van Anti-itch naar Premium?

Officieel begint de herfst op 23 september en zou je verwachten dat de temperaturen nu wel beginnen te dalen. Echter blijft het volgens de voorspellingen nog wel even rond de 20 graden! Maar eigenaren met een paard of pony die gevoelig is voor insectenbeten kijken...

Mok bij je paard/pony!

Mok is een verzamelnaam voor allerlei ontstekingen, roodheid, jeuk, kostvorming, verdikkingen en irritaties in de kootholtes en aan de onderbenen van paarden/pony’s. Wanneer deze aandoeningen zich hoger op het been voordoen wordt het ook wel ‘’rasp’’ genoemd.  In...

Hoe en waarom? Bijvoeren op het weiland.

In de herfst en winterperiode neemt de voedingswaarde, structuur en het droge stof gehalte van het gras geleidelijk af. Hierdoor krijgt je paard/pony wanneer hij op het weiland staat steeds minder voedingsstoffen binnen. Het is daarom aan te raden om geleidelijk hooi...

Fibra Anti-itch als kuur inzetten

De speciale ingrediënten van Fibra Anti-itch zorgen voor een schoner lichaam door het binden van schadelijke- en afvalstoffen, het ondersteunen van de lever en het in balans brengen van de darmflora. Hierdoor wordt ook het immuunsysteem ondersteund en de weerstand...

Hoefbevangenheid, een gevaar ook in het najaar!

In de herfst liggen er verschillende gevaren op de loer, maar wist je dat je er ook een verhoogde kans is op hoefbevangenheid? Verandering gras In het voorjaar gaat het gras harder groeien waardoor het rijk is aan vocht, koolhydraten zoals suiker en zetmeel maar nog...

Voeradvies: Mijn paard wordt schraal..

Nu we de koudere periode weer ingaan krijgen we steeds vaker de vraag. ‘’Hoe voorkom ik dat mijn paard (weer) schraal wordt en hoe krijg ik mijn schrale paard wat voller?   Vaak gaat het hierbij over oudere paarden maar ook paarden die nog niet op leeftijd zijn vallen...

Bestel eenvoudig en snel

1
Hoi, vertel waar kan ik je mee helpen?
Powered by