Mest eten…

Fibra Paardenvoeders

 

Naar nieuwsoverzicht
Af en toe krijg ik de vraag waarom een paard mest eet. Hieronder staan 6 mogelijke oorzaken en oplossingen om het mest eten op te lossen of te voorkomen. Voorkomen is ook in dit geval natuurlijk het beste omdat mest eten een gewoonte kan worden.

 

1) Vulling/ trek

Als eerste kunnen paarden beginnen met mest eten voor buikvulling of trek. Een paard heeft minimaal 1,5% van zijn lichaamsgewicht nodig aan droge stof uit ruwvoer. Deze droge stof is belangrijk voor vulling en het gezond en actief houden van het verteringsstelsel en de darmflora.

Goed om te weten:

Een paard van 600 kg heeft 9 kg drogestof per dag nodig. Hooi bevat 85% droge stof, de minimale gift is dan 9 / 0.85 is 10,5 kg hooi per dag. Dit is de minimale behoefte van een paard. Onbeperkt eet een paard ongeveer 2,5% van zijn lichaamsgewicht aan drogestof, dat houdt in 17,5 kg hooi per dag voor een paard van 600 kg. Voer je voordroog (kuil), dat bevat minder drogestof per kg product, namelijk gemiddeld 65%. Om een paard van 600 kg in zijn drogestofbehoefte te voorzien moet je minimaal 9 / 0.65 is 13,8 kg voordroog voeren.

Wordt het paard snel dik, zelfs dan kun je onbeperkt ruwvoer voeren! Door het gebruik van stro en slowfeeders kun je zorgen dat ieder paard 24/7 iets te knabbelen heeft!

 

2) Verveling

Verveling kan ook een oorzaak zijn van mest eten. Door middel van het gebruik van slowfeeders en het op een verstandige manier inzetten van stro kun je er voor zorgen dat het paard 24/7 iets te eten heeft. Je kan je voorstellen dat een paard dat met maatjes buiten staat zich minder snel verveelt dan een paard dat in zijn eentje binnen of buiten staat.

 

3) Stress

Door stress kan een paard ook mest gaan eten. Stress kan veroorzaakt worden door een verhuizing, transport, zwaar werk, metaal of lichamelijk ongemak, pijn en als laatste maar niet minder belangrijk, een lege maag.  Na 15 minuten zonder iets te eten kan in het paardenlichaam al een stressreactie ontstaan. Ook in dit geval is het dus belangrijk dat een paard altijd iets te knabbelen heeft.

Goed om te weten:

Wanneer een paard (of mens) stress heeft, reageert het lichaam door productie van cortisol en adrenaline. Als het lichaam een stressreactie geeft door deze hormonen af te geven, komt de glucose (suiker) die opgeslagen is in de lever en spieren in de bloedbaan om voor energie te zorgen. Meer suiker in het bloed zorgt voor een grotere insulineafgifte. Deze wisselingen in het bloedsuiker en insuline door stress verhogen de kans op hoefbevangenheid en insulineresistentie!

 

4) Vitaminen/ mineralen

Het ruwvoer zorgt uiteraard ook voor het grootste deel van de benodigde vitaminen en mineralen. Maar ruwvoer alleen voorziet niet in alle nutriënten die een paard nodig heeft, ook niet wanneer een paard onbeperkt ruwvoer kan eten, zelfs niet wanneer een paard geen arbeid levert. Wanneer een paard tekorten heeft van bepaalde nutriënten kan het mest gaan eten.

Het is dus verstandig om het ruwvoer aan te vullen. Fibra paardenvoeders zijn afgestemd op het Nederlandse ruwvoer en vullen juist dat aan waarin het ruwvoer tekort schiet. Zowel de Fibra Premium als de Anti-itch zijn volledige voeders, er hoeft dus geen brok of muesli bijgevoerd te worden.

 

5) Verminderde darmflora

Met de mest komen ook goede darmbacteriën mee naar buiten. Wanneer de darmflora verstoord is, kan een paard mest gaan eten om de darmflora te herstellen. Door het voeren van pre- en probiotica aan het paard kun je de darmflora ondersteunen. Fibra Anti-itch bevat pre- en probiotica waardoor de darmflora weer in balans komt! Check de mest regelmatig op een eventuele wormbesmetting. Wormen hebben ook een negatief effect op het verteringsstelsel.

Goed om te weten:

Sommige vitaminen zoals vitamine K en B vitaminen kan het paard zelf maken en zijn daarom minder belangrijk in het voer. Echter wordt de productie hiervan in het verteringsstelsel van het paard snel minder wanneer de darmflora niet in balans is. Stress zorgt er ook voor dat er minder vitamine K en B vitaminen geproduceerd worden.  

 

6) Gewoonte

Vaak is 1 van bovenstaande oorzaken aanleiding tot het starten van mest eten maar ondanks dat de oorzaak weggenomen wordt, gaan sommige paarden toch door…. Het is al gewoonte geworden.

 

Conclusie

Om mest eten te voorkomen of op te lossen is het belangrijk om voldoende ruwvoer te voeren en te zorgen dat het paard 24/7 iets te knabbelen heeft. Vul het ruwvoer aan met een volledig voer wat alles aanvult wat een paard nodig heeft zoals Fibra paardenvoeders. Voer jaarlijks een kuur van 2 maand Fibra Anti-itch met pre- en probiotica om de darmflora in balans te houden. Voorkom stress!

Bestel eenvoudig en snel

1
Hoi, vertel waar kan ik je mee helpen?
Powered by