Mijn paard wordt schraal….

Fibra Paardenvoeders

 

Naar nieuwsoverzicht

 

Ik hoor op dit moment regelmatig paardeneigenaren over het feit dat hun paard of pony schraal wordt. Dat is natuurlijk jammer en niet nodig! Tijd om daar wat over te schrijven!

 

Op dit moment krijg ik vragen binnen betreft het op gewicht houden van paarden en pony’s nu het “eindelijk” toch echt richting de winter gaat. Vaak gaat het over oudere paarden maar ook paarden die nog niet op leeftijd zijn vallen in deze periode soms terug in gewicht. Uiteraard wil je dit voorkomen, vandaar wat aandachtspunten!

 

In het najaar gaat de energie behoefte omhoog omdat het paard zichzelf extra warm moet houden. Daarnaast bevat het rantsoen ‘s winters vaak minder energie door meer hooi en minder gras. Als er te weinig energie beschikbaar is in het lichaam gaat een paard eerst zijn vet reserves aanspreken. Zijn die op, worden de spieren afgebroken om aan voldoende energie te komen en is er op dat moment afname van spierweefsel (vlees). Het paard wordt dus dunner of schraler.

 

Door in deze periode wat meer energie te voeren en een product met voldoende goede eiwitten (bouwstenen van spieren) kun je zorgen dat het paard niet schraler wordt. Het is wel belangrijk dat de energie uit geschikte bronnen komt zoals plantaardige olie en ruwe celstof. Dat zijn energie bronnen die langzaam vrijkomen, het paard extra warm houden en niet zorgen voor explosieve energie. Betreft de eiwitten is het belangrijk dat er voldoende essentiële aminozuren in het voer zitten. Dit zijn bouwstenen van eiwitten welke niet door het paard zelf gemaakt kunnen worden en dus in het rantsoen aanwezig moeten zijn.

 

Fibra voldoet aan al deze punten. Door de luzerne en timothee zitten er al veel goede bouwstoffen in maar we hebben ook extra (essentiële-) aminozuren toegevoegd. Essentiele aminozuren zijn bouwstenen van eiwitten die een paard niet zelf kan maken en daarom in het voer moeten zitten. Fibra bevat veel lijnolie en ruwe celstof voor goede energie. Het voordeel van ruwecelstof is dat het tijdens de fermentatie in de dikke darm extra warmte oplevert, ideaal in de winter dus!

 

Veel mensen zetten slobber in om hun paard op gewicht te houden. De meeste van deze producten zijn gebaseerd op granen en graanbijproducten en bevatten dus veel zetmeel, snel vrijkomende of “heetmakende” energie, weinig eiwitten en een laag ruwecelstof. Eigenlijk niet wat je zoekt. Je kan het vergelijken met mensen. Wanneer wij meer energie nodig hebben, bijvoorbeeld wanneer je meer gaat sporten, ga je meer eten van het gezonde. Je gaat niet meer naar de McDonalds omdat je meer calorieën nodig hebt!

 

Op het moment dat een paard “wat meer” nodig heeft om goed op gewicht te blijven kun je daarom prima wat meer Fibra voeren. Fibra is niet alleen welzijn en weerstand verbeterend maar ook veilig door de geschikte grondstoffen en het super lage suikergehalte. Daarom kun je zelfs tot 1 kg Fibra per 100 kg lichaamsgewicht voeren als het nodig is!

 

Bestel eenvoudig en snel

1
Hoi, vertel waar kan ik je mee helpen?
Powered by