\e07a

Help, mok bij je paard/pony!

Fibra Paardenvoeders

 

Naar nieuwsoverzicht

Mok is een verzamelnaam voor allerlei ontstekingen, roodheid, jeuk, kostvorming, verdikkingen en irritaties in de kootholtes en aan de onderbenen van paarden/pony’s. Wanneer deze aandoeningen zich hoger op het been voordoen wordt het ook wel ‘’rasp’’ genoemd. 

In natte periodes komt mok helaas vaker voor en kan het zelfs een chronisch probleem worden wanneer het niet op tijd geconstateerd en behandeld wordt. Dan kan de mok zich steeds verder uitbreiden en zelfs tot permanente verdikkingen, kreupelheid en bloedvergiftiging leiden.  

Maar waarom is het ene paard of pony veel gevoeliger voor mok dan het andere?

Oorzaken van mok

Zoals bij veel aandoeningen hebben verschillende factoren invloed op de ernst en hardnekkigheid. Deze kunnen van buitenaf komen maar ook worden veroorzaakt door factoren in het lichaam van het paard/pony zelf.

Bij steeds terugkerende mok is alleen behandelen van de benen en het aanpakken van de externe factoren vaak niet voldoende. Daarom raden wij  aan naar een dieper liggende oorzaak te zoeken in de gezondheid van je paard/pony!

 
Mogelijke oorzaken van buitenaf:
Vocht

Misschien wel de meest bekende oorzaak van mok is vocht, dit zorgt ervoor dat de huid zachter wordt en dat bacteriën, schimmels en wondjes gemakkelijker tot problemen en irritaties kunnen leiden. 

Sokken

Paarden met veel beharing aan de benen zijn vaak gevoeliger voor mok. In eerste instantie beschermen de sokken, maar wanneer een paard te lang in de nattigheid staat wordt de beschermende laag van de haren en huid weggespoeld. Hierdoor blijven de benen juist langer nat en kan het  gaan broeien. Ook is het bij een paarden met veel beharing moeilijker te zien of er irritaties en wondjes aanwezig zijn. Hierdoor zie je het vaak pas later en is het ook moeilijker te behandelen.

Wassen

Wanneer je de benen van je paard/pony vaak wast verdwijnt ook de beschermde talg laag. Hierdoor worden de benen kwetsbaarder voor mok. Wanneer  je de benen wast is het belangrijk om deze zeer goed na te spoelen zodat er geen zeepresten achterblijven die kunnen gaan irriteren en maak de benen ook weer goed droog.

Witte benen

Witte benen zijn over het algemeen gevoeliger voor mok omdat deze geen pigment bevatten.

Zonnebrand

Niet meteen voor de hand liggend maar ook in droge en zonnige periodes kan mok ontstaan door  verbranding van de huid. Je kunt dit voorkomen door zonnebrand in de kootholtes te smeren.

Allergische reactie

De huid kan ook geïrriteerd/beschadigd raken doordat deze overgevoelig reageert op bepaalde insectenbeten, planten, voedingstoffen uit de bodem of strooisel in de stal. Let daarom bij plotselinge irritaties op veranderingen in de omgeving van je paard/pony. Ook zonlicht in combinatie met stoffen die vrijkomen van planten zoals berenklauw en rode klaver kunnen voor irritatie zorgen.

Parasieten

Wanneer je paard/pony veel stampt en jeuk heeft  aan de benen kunnen parasieten zoals mijten een rol spelen. Laat de dierenarts dan een huidafkrabsel of biopt nemen om dit te onderzoeken.

Mogelijke oorzaken van binnenuit: 
Te veel ballast stoffen in het lichaam

Paarden die gevoelig zijn voor huidproblemen hebben vaak moeite het lichaam van binnen uit schoon te houden en te reinigen. Ze kunnen hierdoor problemen in de huid niet goed en efficiënt oplossen. Het rantsoen wat je paard/pony krijgt moet daarom bijdragen aan een gezond en schoon lichaam en dus geen ballaststoffen bevatten zoals bijvoorbeeld veel suiker ( melasse), hoog ijzer of grondstoffen waar paarden/pony’s slecht mee overweg kunnen. Vooral voor sobere rassen vormen te veel suikers in het rantsoen ballast voor het lichaam.  

Kijk wanneer je paard vaak terugkerende mok heeft dus kritisch naar je gehele voerrantsoen. Voer je passend ruwvoer? Wat krijgt je paard aan aanvullend voer? En ook heel belangrijk heeft je  paard altijd voldoende drinkwater tot zijn beschikking en waar komt dit vandaan?

Grondwater kan namelijk erg verschillen in kwaliteit.. De bodem bevat meerdere water bevattende lagen waardoor de diepte en plaats van je grondwater punt heel belangrijk is en let natuurlijk ook op eventuele (bodem) verontreiniging. Benieuwd naar de grondwater kwaliteit bij jouw in de buurt? Kijk dan hier voor meer informatie.

Slechte doorbloeding

Wanneer  de benen van je paard een slechte doorbloeding hebben kan dit invloed hebben op de genezing van wondjes.  Een signaal van een slechte doorbloeding zijn de zogenaamde stalbenen, hierbij worden de benen dikker wat wordt veroorzaakt door ophoping van lichaamsvloeistof in het weefsel. Dit komt voort uit een onbalans in de bloedvaten en/of lymfestelsel.

Mok kan echter ook een symptoom zijn van Chronische Progressief Lymfoedeem (CPL) . Dit is een ongeneselijke aandoening door een genetische mutatie wijkt het elastine in de lymfevaten en huid van de onderbenen af.  Dit veroorzaakt een vertraagde afvoer van lymfe- en afvalstoffen. CPL komt met name voor bij koudbloeden en friezen en is helaas niet te genezen. Wel kun je wanneer het op tijd signaleert vertragen door het management rondom je paard aan te passen en met behandelingen de bloedsomloop te verbeteren

Verteringsproblemen

Een paard/pony heeft een erg gevoelig verteringsstelsel en veranderingen in het rantsoen en voerding die niet goed aansluit bij de behoeften van het individu kunnen dus snel voor problemen zorgen. Daarom adviseren wij altijd bij veranderingen in het rantsoen dit geleidelijk te doen en hier ongeveer 10 dagen voor uit te trekken.  Daarnaast is passende voeding natuurlijk erg belangrijk, de basis hiervan is voldoende vezelrijk ruwvoer, aangevuld met een passend aanvullend voeder om in de dagelijkse vitamine, mineralen en spoorelementen te voorzien.   

Wanneer het verteringstelsel niet in balans is worden nutriënten uit de voeding niet voldoende opgenomen. Hierdoor krijgt het paard/pony niet de voedingstoffen binnen die hij/zij nodig heeft en zal de weestand en het immuunsysteem verzwakken. Het  lichaam kan zich dan niet optimaal meer beschermen tegen virussen, bacteriën, schimmels en herstel  hiervan zal ook minder snel gaan.

Symptomen van verteringsproblemen zijn:
– Bolle opgeblazen buik
– Diarree/ slappe mest
– Water bij de mest  
– Gevoelig op de buik bij het aansingelen of andere aanrakingen
– Koliek
– Moeite met buiging in het lichaam

Wil je meer informatie over verteringsproblemen en waar ze vandaag komen? Lees dan binnenkort onze blog hierover. Verteringsproblemen kunnen ook door een medische of anatomische oorzaak  ontstaan zoals tandproblemen, maagzweren, worminfecties, te veel zand in de darmen etc. Vermoed je een dieper liggend probleem neem dan contact op met je dierenarts voor verder onderzoek.  

Verminderde weerstand

Naast dat voeding en een gezond verteringsstelsel belangrijk zijn voor een goede weerstand zijn er nog andere factoren die hier invloed kunnen hebben:

  • Stress
  • Leeftijd
  • Gewicht/bodyconditie
  • Slechte hygiëne
Behandeling

Naast het behandeling van de mok door te wassen met Betadine shampoo, de sokken weg te scheren en het in smeren met (mok)crème is het dus met name bij hardnekkige mok heel belangrijkste om de oorzaak te achterhalen zodat de mok ook weg blijft! Fibra kan hierin voor je paard/pony ook veel betekenen, lees hierover in onze volgende blog.

Heb je al eerder vragen neem dan contact met ons op!

 

Bestel eenvoudig en snel

1
Hoi, vertel waar kan ik je mee helpen?
Powered by