Na ZONNESCHIJN komt.. REGEN!

Fibra Paardenvoeders

 

Naar nieuwsoverzicht
Door de aanhoudende droogte zijn veel weilanden deze zomer verandert in een soort savanne. De natuur kon de regen van de afgelopen tijd dan ook goed gebruiken en langzaam kleuren de weilanden weer groen. Maar wat voor invloed heeft dit op het weiland en op je paard?

Wat is er gebeurt tijdens de droogte?

Wanneer het gras niet voldoende water krijgt stopt de groei en treed er verwelking op. Het gras verkleurd, wordt bruiner omdat het chlorofyl afneemt. Het lijkt of het gras doodgaat maar eigenlijk gaat het op een overlevingsstand. Hierbij is er zo min mogelijk fysieke activiteit.

REGEN!

Nu er eindelijk weer regen is gevallen zul je zien dat het gras grotendeels weer bijtrekt en weer groen kleurt. Het gras schiet nu weer uit de grond en daarmee ook de suiker/ fructaan waarde die in de wortels opgeslagen heeft gelegen. Aan te raden is om het gras eerst even te laten bijtrekken en te laten groeien. Daarna kan je je paard er weer langzaam aan te laten wennen. Wanneer de paarden op de korte weide worden gezet eten ze steeds de suikerrijke puntjes en krijgt het gras niet genoeg kans om te en het fructaan om te zetten in groei.

Help, mijn gras is dood!

Om te controleren of jouw gras weer kan herstellen wanneer het gaat regenen kun je naar de wortels kijken. Wanneer de wortels nog wit zijn dan is er goede kans op herstel, zijn de wortels bruin dan is de kwaliteit slecht en de kans groot dan je gras op die plekken niet meer aanslaat.

Deze plekken kun je het beste opnieuw inzaaien. Heb je veel open plekken in je grasmat dan kun je er ook voor kiezen om je gehele weide door te zaaien.

Doorzaaien met grassen en kruiden?

Naast het door zaaien met gras kun je ook kiezen om een gras en kruidenmengsel te zaaien. Dit biedt meer variatie voor je paard en voor je bodem! Om te bepalen wat voor soort mengsel je voor je weide het beste kunt gebruiken is het goed om ook rekening te houden met het type bodem waar jouw weiland zich bevindt.

Wat voor bodem heeft jouw weide?

Kijk hiervoor op de bodemkaart van Nederland de PDOK-viewer. Selecteer hierbij Basisregistratie Ondergrond BRO en dan BRO Bodemvlakken.

Kruiden en gras mengsel voor paarden.

Kies ook voor een mengsel met inheemse kruidensoorten en laagproductieve grassoorten. Bijvoorbeeld grassoorten zoals kropaar, reukgras timothee en rood zwenkgras. Deze zijn geschikt voor paarden omdat ze niet te veel eiwitten en fructaan bevatten.

Kruiden zoals kamille, herderstasje, witte dovenetel, bijvoet, grote en kleine pimpernel en vogelmuur, Madeliefje, paardenbloem, duizendblad, chicochei, wilde peen en smalle weegbree.

Voorbeelden van productieve grassoorten zijn Engels raaigras, Italiaans raaigras en ruw beemdgras welke zijn ontwikkeld voor de koeienweides.

Bodemonderzoek

Om een beeld te krijgen hoe je bodem eraan kun je een bodemonderzoek doen. Dit kan bij Eurofins Agro en hierdoor krijgt je inzicht hoeveel stikstof, fosfaat de bodem bevat of sporenelementen zoals magnesium en selenium voldoende aanwezig zijn en wat de zuurtegraad en hoe vruchtbaar de grond is. Aan de hand hiervan krijg je dan een advies welke bemesting stoffen je het beste kunt toevoegen.

Bestel eenvoudig en snel

1
Hoi, vertel waar kan ik je mee helpen?
Powered by