Onderzoek naar hoogte van een hooinet op rug, nek en manibulaire hoek van de kaak.

Fibra Paardenvoeders

 

Naar nieuwsoverzicht

De laatste jaren worden paardeneigenaren zich steeds meer bewust dat het te lang vasten voor een paard stressvol is en slecht voor de gezondheid. We streven ernaar om paarden onbeperkt ruwvoer te kunnen aanbieden zonder dat deze hier te dik van worden en er veel verspilling plaats vindt.

Om dit te bereiken worden vaak hooinetten en slowfeeders gebruikt. Maar heeft de manier van eten uit een slowfeeder misschien ook negatieve invloeden op de rug, nek of kaak van je paard? En op welke positie kun je een slowfeeder of hooinet het beste aanbieden? Hierover is nog niet veel bekend en daarom willen we graag de resultaten van dit onderzoek in het kort met je delen. Liever het gehele onderzoek lezen klik voor het gehele engelstalige onderzoek.

Onderzoek naar de variaties van rug, nek en de manibulaire hoek van de kaak tijdens drie verschillende voedingshoudingen.

Door Federica Raspa, Angela Roggero, Claudia Palestrini, Martina Marten Canavesio, Domenico Bergero and Emanuela Valle

Department of Veterinary Sciences, University of Turin, 10095 Grugliasco, Italy
Department of Life Sciences and Systems Biology, via Accademia Albertina 13, 10123 Torino, Italy

Intro


De paarden die gebruikt zijn in dit onderzoek waren 6 Warmbloedpaarden van rond de 169 m hoog. Ze waren tussen de 8 en 14 jaar oud en hadden allemaal een bodyconditie van 6 op schaal van Hennekes. Wat inhoudt dat de paarden matig vlezig waren.

De hooinetten die gebruikt zijn hadden openingen van 4 cm en een grote van 1.20 x 1.20 en gevuld met 2 kg eerste snede weide hooi.

De controle positie is de natuurlijke manier waarop een paard eet is voor het grootste gedeelte van de grond daarom is de uitgangspositie van dit onderzoek dat het paard vanaf de grond wordt gevoerd.

De tweede positie is een laaghangend hooinet. Hier eet het paard met zijn nek en hoofd onder zijn schofthoogte gehouden wanneer het paard eet. Onderkant hooinet is gelijk aan het midden van het pijpbeen.

De derde positie is een hoog hangend hooinet. Hierbij eet het paard met zijn nek en hoofd boven de schoft.

Video analyse

Om de houding variaties van rug en nek te onderzoeken zijn de paarden gefilmd in een lege stal met rubberen matten erin.  En elke paard werd in de drie verschillende posities voor 15 minuten gefilmd. Om te analyseren zijn 8 punten over de rug en zeven over de nek gemarkeerd.

Resultaten

De resultaten van het onderzoek toonde aan dat de voerposities effect hadden op de vorm van de rug en positie van de hals gedurende het hooi eten. Bij de drie voerposities waren bij elk paard duidelijke verschillende patronen te zien in de verschillende posities. Hierbij werd gevonden dat de vorm van de rug in de controle positie en lage positie het meest overeen kwamen en dat het laag ophangen van een hooinet een meer natuurlijke positie voor de rug creëert.

Echter was dit niet het geval in de nek. De resultaten gaven hierbij aan dat de nek posities van een laag hooinet meer overeenkwamen met het eten uit een hoog hooinet dan met de controle positie. Daarbij was ook de hoek van de kaak bij de paarden die in de controle positie aten wijder dan bij de paarden die uit het hoge en lage hooinet aten. Bij het hoge hooinet was hoek het kleinst. Meer onderzoek zou hiernaar gedaan moeten worden omdat het in dit onderzoek over een kleine groep paarden gaat met een vergelijkbare bouw. Gezien de nek en rug verschillende kan zijn.

Op de afbeelding hierboven is de rug positie van de onderzoekspaarden (ID 1 t/m ID 6) schematisch weergegeven. Hierbij is de blauw lijn de positie met het hoge hooinet, de groene het lage hooinet en de rood de controle positie.
Hierbij zijn er duidelijk verschillen te zien tussen de verschillende posities en vertoond de positie met het lage hooinet de meeste vergelijking als de controle positie.

Op de afbeelding hierboven is de nek positie van de onderzoekspaarden (ID 1 t/m ID 6) op dezelfde wijze schematisch weergegeven.
Hierbij is er ook weer duidelijk verschillen te zien tussen de verschillende posities. Maar vertoond de positie met het lage hooinet de meeste vergelijking met de positie van het hoge hooinet.

Ten slotte is de manibulaire hoek van de kaak in beeld gebracht. Hierbij is te zien dat bij het hoge hooinet de hoek de hoek het scherpst is.

Conclusie onderzoek 

Het voeren vanuit een lagere positie is dus beter voor de rug van het paard maar de nek en manibulaire hoek van de kaak blijft met het voeren uit een laag hooinet hetzelfde. De vraag is heeft dit dan niet te maken met de manier van eten uit het hooinet en/of slowfeeder en kan dit kwaad op langere termijn?

Advies

  • Wanneer je een hooinet gebruikt hang deze dan zo op dat wanneer je paard ervan eet hij met zijn/haar hoofd lager dan de schoft kan staan.
  • Heeft je paard ijzers of ben je bang dat hij/zij in een hooinet trapt als deze in de lage positie hang? Dan is een hooizak, bak of slowfeeder hooiruif misschien ook een optie voor jouw paard.
  • Afwisseling is erg belangrijk, door op verschillende punten te voeren en op verschillende manieren zorg je ervoor dat je paard eethoudingen kan afwisselen.
  • Biedt het hooi eventueel gemixt met stro aan in een lage bak eventueel met een slowfeeder net eroverheen aan. Dan kan je paard in een goede houding eten, let er bij kleine pony’s op dat de rand van de bak niet te hoog is.
  • Net als ruwvoer is het geven van Fibra vanaf een lage positie natuurlijke positie ook beter voor je paard. Overweeg om Fibra op de grond te geven of vanuit een flexibele voerbak.

 

 

Bestel eenvoudig en snel