Nu we de koudere periode weer ingaan krijgen we steeds vaker de vraag. ‘’Hoe voorkom ik dat mijn paard (weer) schraal wordt en hoe krijg ik mijn schrale paard wat voller?
Vaak gaat het hierbij over oudere paarden maar ook paarden die nog niet op leeftijd zijn vallen in deze periode soms terug in gewicht. Uiteraard wil je dit voorkomen, vandaar ons advies!
Sluit een medische oorzaak uit!
Misschien voor het idee voor de hand liggend maar toch beginnen we hiermee. Is het gebit dit jaar nog nagekeken en is er al mestonderzoek gedaan? Vaak wordt er in het najaar nog geadviseerd om preventief te ontwormen. Laat eventueel een bloedonderzoek doen in overleg met je dierenarts. Hierin kunnen ze kijken of de lever, nieren en darmen van je paard goed werken.
Ondersteun de gezonde darmflora
Wanneer de darmflora niet in balans is kunnen nutriënten minder goed worden opgenomen. Hierdoor kan je paard tekorten oplopen waardoor deze schraal wordt. Hou daarom altijd de mest en andere veranderingen bij je paard in de gaten. Is je paard soms opgeblazen, winderig of kribbig bij het poetsen of aansingelen? Dan kunnen dit indicaties zijn van problemen in de darmflora.
Bied onbeperkt ruwvoer aan
In het najaar gaat de energiebehoefte omhoog omdat het paard zichzelf extra warm moet houden. Daarnaast bevat het rantsoen ‘s winters vaak minder energie door meer hooi en minder gras. Als er te weinig energie beschikbaar is in het lichaam gaat een paard eerst zijn vetreserves aanspreken. Zijn die op, worden de spieren afgebroken om aan voldoende energie te komen en is er op dat moment afname van spierweefsel (vlees). Het paard wordt dus dunner of schraler.
Ruwvoer is de basis van het rantsoen. Geef je een schraal paard dus beschikking tot 24/7 onbeperkt ruwvoer van goede kwaliteit en het liefst ook wat energierijker. Dus ook overdag in de weide. Er lijkt soms nog gras te staan maar dit bevat steeds minder voedingswaarde en ruwe celstof. Let er ook op dat het ruwvoer wat je paard krijgt passend is voor jouw paard. Paarden met gebitsproblemen kunnen vaak beter overweg met korter en zachter ruwvoer dan lang stengelig.
Voer extra eiwitten
Naast onbeperkt ruwvoer zijn eiwitten ook erg belangrijke bouwstoffen. Door in deze periode wat meer Fibra te voeren waar veel goede eiwitten uit de luzerne inzitten. Eiwitten en met name de essentiële aminozuren hierin die een paard niet zelf kan aanmaken zijn erg belangrijk voor het opbouwen en behouden van spieren. Wanneer spieren wegvallen wordt je paard namelijk ook schraal. Vaak zie je dit met name terug in de bovenlijn.
Voer vetten en ruwe celstof
Een goede bron van extra energie zijn vetten en ruwe celstof. Dat zijn energiebronnen die langzaam vrijkomen, het paard extra warm houden en niet zorgen voor explosieve energie. Je kunt bijvoorbeeld extra lijnzaadolie toevoegen aan het rantsoen van je paard. Daarbij is Fibra naast het hooi een goede extra ruwvoeders variant door de luzerne en timothee en voorziet het dus ook in ruwe celstof.
Ruwe celstof zijn vezels in het voer welke in de blinde- en met name de dikke darm worden omgezet in energie.
Waarom Fibra voeren?
Door de luzerne en timothee in Fibra bevat het veel goede bouwstoffen en energie uit ruwe celstof. Luzerne is een bron van eiwit en (essentiële-) aminozuren. Daarbij bevat Fibra vetten uit lijnzaadolie en een vitamine en mineralen korrel die je paard in alle vitamines, mineralen en spoorelementen voorziet die hij/zij dagelijks nodig heeft wanneer je de geadviseerde hoeveelheid voert.
Fibra Anti-itch
Wil je je paard wat extra ondersteunen? Dan kun je ook tijdelijk onze Anti-itch geven voor één of twee maanden. Deze bevat extra vitamines en speciale ingrediënten om bij te dragen aan een schoner lichaam, goede weerstand en gezonde darmflora.
TIP: Ga geen ”heetmakers”’voeren!
Veel mensen zetten slobber in om hun paard op gewicht te houden. Maar let bij deze producten op de samenstelling. Vaak zijn die gebaseerd op granen en graanbijproducten. Deze bevatten dus veel zetmeel! Zetmeel is snel vrijkomende energie, met weinig eiwitten en een laag ruwe celstof gehalte. Doordat het pieken in de bloedsuikerspiegel veroorzaakt kan je paard er heet/ energiek van worden. Dat is eigenlijk niet wat je zoekt! Veel paarden die snel schraal worden zijn namelijk ook stresskippen.
Je kan het vergelijken met mensen. Wanneer wij meer energie nodig hebben, bijvoorbeeld wanneer je meer gaat sporten, ga je meer eten van het gezonde. Je gaat niet meer naar de McDonalds omdat je meer calorieën nodig hebt!
Voeradvies
Op het moment dat een paard “wat meer” nodig heeft om goed op gewicht te blijven kun je daarom prima wat meer Fibra voeren of Fibra toevoegen aan je huidige rantsoen. Wij adviseren een max. van 1 kg Fibra per 100 kg lichaamsgewicht te voeren als dit nodig is!
Wil je dat er iemand meedenkt om jouw paard of pony optimaal in conditie te krijgen? Neem dan contact met ons op!
Echt geweldig!
Mijn merrie was enorm magertjes en blijft met Fibra perfect op gewicht! Ook qua gedrag is ze stukken rustiger.