Uit onderzoek van Eurofins en onze conculega Pavo van ruim 5.500 ruwvoeranalyses uitgevoerd in Nederland, België en Duitsland bleek dat de eiwitwaardes van het ruwvoer wat in 2022 is geoogst heel laag waren en de suikergehalten juist hoog.
De eiwitgehaltes van de onderzochte ruwvoermonsters laten grote verschillen zien. Van zeer lage tot ook enkele zeer hoge waardes.
Maar liefst 66% van de monsters bevatte een lage tot zeer lage eiwitwaarde. “Hiermee zijn de eiwitgehaltes historisch laag. Als ruwvoer in de categorie ‘zeer laag eiwitgehalte’ valt, dan bevat het voor de meeste paarden een eiwitgehalte dat lager is dan de onderhoudsbehoefte.Om je paard gezond te houden, moet je het ruwvoer in dat geval aanvullen. Anderzijds kan het ruwvoer dus ook een heel hoog suikergehalte bevatten. Het onderzoek toonde aan dat 44% van de onderzocht monsters een hoog tot zeer hoog suikerpercentage bevat en dus niet geschikt is voor paarden die hier gevoelig voor zijn.
Waar komt dit door?
Productmanager Ruwvoer bij Eurofins geeft in het artikel aan dat dit te verklaren is door het relatief koele maar zonnige weer in april en begin mei. Hierdoor bevatte het verse gras in het voorjaar extreem hoge suikergehaltes. Hooi wat vroeg in het seizoen is gemaaid bevat hierdoor ook hoge suikergehaltes en een relatief laag eiwitgehalte. In juni was het juist heel droog. Hierdoor groeide het gras niet goed waardoor er ook weer suiker ophoopt in de plant. Daarbij was de plant al relatief lang op het moment van maaien met als gevolg dat de plant veel stengel en weinig blad bevat. Deze verhouding veroorzaakt lagere eiwitgehaltes.
Waarom is het eiwit in ruwvoer belangrijk?
Helemaal in de winterperiode wanneer ruwvoer bij paarden een grotere rol speelt in het rantsoen omdat het gras niet meer groeit. Wanneer het ruwvoer dan te weinig eiwit bevat kunnen er tekorten ontstaan. Eiwitten zijn belangrijke bouwstoffen en tekorten kunnen voor een afname in spiermassa zorgen.
Hoe ga je hiermee om?
Het is niet altijd mogelijk om al je ruwvoer te laten testen, of wanneer je ruwvoer getest is en het bevat veel suiker en een laag eiwitgehalte om ander ruwvoer in te kopen.
Daarom willen we je in deze blog graat handvatten geven hoe je hiermee om kunt gaan in het voermanagement van je paard.
Vervang een gedeelte van je hooi of voordroog met stro.
Wanneer je paard te dik is of gevoelig voor suikers kun je het suikerpercentage in je ruwvoer verminderen door het te mengen met stro. Stro bevat een verwaarloosbare hoeveelheid suiker en krijgt je paard toch droge stof binnen maar minder suikers. Daarbij zal je paard ook meer moeten zoeken en eerst het lekkere hooi opeten waardoor de speekselproductie op gang komt.
Wij adviseren om niet meer dan 50% van het hooi te vervangen met stro.
Voer uit slowfeeders
Door het inzetten van slowfeeders met een kleine maaswijdte (kleiner dan 5 cm) wordt de opname beperkt en is je paard langer bezig met de opname. Wanneer je er dan ook nog stro doorheen mengt zal dit nog meer gestimuleerd worden.
Voer niet onnodig suiker
Leg je totale rantsoen onder de loep. Wat krijgt je paard op dit moment niet alleen aan kilo’s hooi of voordroog maar ook aan aanvullend voer en niet te vergeten beloningen en tussendoortjes? Mueslies en paardensnoepjes kunnen veel suiker bevatten.
Wil je toch je paard graag belonen kies dan bijvoorbeeld voor een Timothee of Luzerne brokje als beloning.
Fibra Ruwvoermixen als aanvullend voer en ruwvoer vervanger
Onze Fibra ruwvoermixen bevatten een heel laag suikergehalte en goed opneembare eiwitten met aminozuren. Met de Fibra ruwvoermixen voorzie je dus en in alle vitamines, mineralen en spoorelementen die je paard dagelijks nodig maar ook in een gedeelte van de ruwvoer en eiwit behoefte.
1 kg Fibra bevat namelijk wel 90% droge stof en 11,5 % ruw eiwit!
Oudere & jongere paarden
Paarden hebben eiwitten van goede kwaliteit nodig om te groeien en spieren op te bouwen. Eiwitten zijn de bouwstenen van het lichaam. Met name voor jonge paarden kan een eiwittekort daarom schadelijk zijn.
Oudere paarden hebben meer eiwitten nodig om hun spieren te behouden. Doordat het verteringstelsel van een ouder paard minder effectief voedingstoffen zal opnemen. Wanneer een ouder paard te weinig eiwitten en energie uit het hooi binnenkrijgt zal het schraal worden in de bovenlijn.
Fibra Ruwvoermix voeradvies
Met onze ruwvoermixen kun je het eiwittekort in je ruwvoer opvangen en je voorziet tegelijk in de droge stof en vitamines en mineralen behoefte van je paard. Afhankelijk van de leeftijd, de arbeid die je paard verricht en de individuele behoefte van je paard kun je tussen de 160 gram t/m 1 kg Fibra Ruwvoermix per 100 kg lichaamsgewicht voeren.
Wil je advies over het rantsoen van jouw paard?
Vul dan ons voerformulier in!
Maak regelmatig een standfoto van je paard!
Door één of twee keer per maand een standfoto te maken kun je de bodyconditie van je paard in de gaten houden. Wanneer je paard invalt in bespiering kun je en hierop inspelen met je rantsoen door bijvoorbeeld meer Fibra Ruwvoermix te geven.