Suiker en zetmeel in Fibra

Fibra Paardenvoeders

 

Naar nieuwsoverzicht

 

Fibra bevat maar 1,6% suiker, wat voor zover ik weet, het laagste percentage is van alle paardenvoeders in Nederland. Daarnaast bevat het een laag zetmeel gehalten van 18%.

Het ontstaan

De meeste voeders welke een nog lager suiker en zetmeel hebben dan Fibra zijn vitamine, mineralen korrels.  Fibra zit ander in elkaar. Eerst hebben we gekeken naar wat wij in Nederland eigenlijk aan ruwvoer voeren en wat daar in zit. Hiervoor hebben we 100-en ruwvoeralalyses voor op een rijtje gezet.

Daarna hebben we gekeken naar wat een paard eigenlijk nodig heeft. Daaruit blijkt dat ruwvoer helaas niet meer in alles kan voorzien wat een paard nodig heeft. Hieruit kwam dus een lijst van nutriënten die aangevuld moeten worden door aanvullen voer.

Toen zijn wij gaan kijken met welke natuurlijke en voor paarden geschikte grondstoffen we deze benodigde nutriënten bij elkaar kunnen krijgen. Zo zijn we op de samenstelling van Fibra gekomen: Luzerne, timothee, spelt, maisvlokken, wortelstukjes, en lijnolie.

 

Omdat we niet alle benodigde gehalten uit geschikte grondstoffen konden halen en omdat we er uiteraard voor moesten zorgen dat alle verhoudingen kloppen hebben we een vitamine, mineralenkorrel toegevoegd. Deze vult dus bepaalde vitaminen en mineralen aan die niet voldoende uit de grondstoffen gehaald kunnen worden. Daarnaast zorgt het voor een juiste balans tussen de mineralen waarvan de meest bekende uiteraard de calcium – fosfor – magnesium is.

 

Suiker en zetmeel uit de natuur

Het zetmeelgehalte in Fibra is natuurlijk ontstaan door de keuze voor de grondstoffen in Fibra. Het zetmeel komt voornamelijk uit de spelt en uit de maisvlokken. We hebben voor spelt gekozen omdat het veel natuurlijke mineralen en spoorelementen bevat en daarnaast veel “prik” levert. Het prikkelt als het ware de darmen welke daardoor geactiveerd worden hun werk goed te doen. Je weet vast hoe spelt er uit ziet, het bevat heel veel vliesjes/ hulsjes met binnenin een korreltje welke voornamelijk het zetmeel bevat. Door alle vliesjes komt het zetmeel maar langzaam vrij en zorgt het daarom niet voor een snelle piek in het bloedsuiker.

 

De spelt is wel geplet om te voorkomen dat onafgebroken zetmeel doorstroomt naar de dikkedarm. Dat is namelijk ook niet wenselijk omdat onafgebroken zetmeel een voedingsbron is voor slechte bacteriën in de dikkedarm en daarmee de balans in de darmflora kan verstoren.

 

De enkele maisvlokken in Fibra, die we hebben toegevoegd voor de essentiële vetzuren, zijn hittebewerkt zodat ze ook goed afgebroken kunnen worden in de dunnedarm. Niet hitte bewerkt maiszetmeel is erg slecht afbreekbaar in de dunnedarm van een paard en zal daarom snel problemen geven.

 

Structuur

Nog een belangrijk punt is dat Fibra heel rustig opgenomen door het hoge structuurgehalte. Dat betekend dat er ook minder voer per tijdseenheid het verteringsstelsel binnen komt. Dat zorgt ook weer voor een geleidelijke stijging van het bloedsuiker in vergelijk met een brok of muesli die in een paar minuten weg is. De structuur vertraagt ook de maaglediging en daardoor de opname van glucose in het bloed. Daardoor stijgt het glucosegehalte niet snel en zal insuline niet snel afgegeven worden.

 

Alleen het gehalte zetmeel zegt dus eigenlijk weinig over de kwaliteit van een product. Het is daarom belangrijk om te weten welke grondstoffen er gebruikt zijn en in welke vorm.

 

 

Bestel eenvoudig en snel

1
Hoi, vertel waar kan ik je mee helpen?
Powered by