Voeradvies voor opgroeiende paarden

Fibra Paardenvoeders

 

Naar nieuwsoverzicht

Regelmatig krijgen we de vraag of Fibra ook geschikt is voor veulens en opgroeiende paarden? In deze blog leggen we uit waarom Fibra zeer geschikt is.

Energie

Ten eerste is het energie gehalte in Fibra niet TE hoog. Een jong paard moet zich voldoende kunnen ontwikkelen maar niet te snel groeien. Hoe sneller een paard groeit hoe lastiger het is voor het lichaam om alles bij te houden. Dit is ook een veel genoemde oorzaak van OCD* en OC*. Sommige paarden kunnen zo snel groeien dat het lichaam de opbouw niet goed bij kan houden waardoor de kans op OCD en andere bot- en kraakbeen problemen toe nemen.

*OsteoChondrosis Dissecans betekend letterlijk: verstoring van het verbeningsproces van kraakbeen naar bot waarbij stukken bot of kraakbeen loskomen. Een paard kan ook alleen OsteoChondrosis (OC) ontwikkelen, dan is alleen het verbeeningsproces verstoord. 

Eiwit & mineralen

De eiwitkwaliteit in Fibra is heel hoog, dit is namelijk belangrijk voor de opbouw van het lichaam. Daarnaast zijn alle belangrijke mineralen voldoende en in de juiste verhoudingen aanwezig. De meest bekende is de calcium – fosfor – magnesium verhouding welke ook een rol speelt ter voorkoming van OCD. De juiste verhouding is  hierbij belangrijk omdat deze mineralen gebruik maken van hetzelfde transportmechanisme en bij te veel fosfor of magnesium wordt calcium onderdrukt. Calcium is belangrijk voor gezonde botten (bestaan voor 35% uit calcium), goed functioneren van spieren en celmembramen en de regulatie van een groot aantal enzymen.

Ook het koper(CU) gehalte is hoog. Een veulen slaat tijdens de dracht koper op in de lever omdat de melk van de merrie over het algemeen weinig koper bevat. Daarom is het belangrijk dat er voldoende koper in het voer zit om te korten aan te vullen.

Koper is voor opgroeiende paarden erg belangrijk omdat het een bestanddeel is in verschillende enzymen die bijdragen aan het onderhoud van het bindweefsel, botsstofwisseling en de ondersteuning van ijzertransport door het lichaam. IJzer is vervolgens weer belangrijk voor de zuurstofopname en transport in het bloed.

Vitamines

Het vitamine D3 gehalte in Fibra is voldoende hoog. Dit hebben we gedaan omdat Vitamine D3 zorgt voor een goede calcium-fosfor stofwisseling en daarmee de opbouw van bot en kraakbeen. Vitamine D3 is een vet oplosbare vitamine die in de huid wordt aangemaakt als deze wordt blootgesteld aan zonlicht (UV straling). Vitamine D zit ook in ruwvoer maar deze hoeveelheden nemen af naarmate het wordt opgeslagen.

Voeradvies

Groei kost energie, daarom heeft een opgroeiend paard meer nodig dan een volwassen paard die lichte arbeid verricht. Fibra kun je al beginnen te voeren op het moment dat een veulen goed ruwvoer kan eten. De hoeveelheid Fibra bouw je rustig op naar gelang het veulen minder melk gaat drinken. Na twee of drie maanden daalt de melkkwaliteit van de merrie en is het extra belangrijk dat het veulen bijgevoerd wordt. Wanneer het veulen langzaam aan andere voeding went wordt de ontwikkeling en samenstelling van de darmflora  geleidelijk gestimuleerd.

Aanvulling op ruwvoer

Fibra is een complete aanvulling op ruwvoer. Daarom is het net als voor volwassen paarden belangrijk dat opgroeiende paarden minimaal 1,5% van het lichaamsgewicht aan droge stof per dag krijgen. Stel dat je een jaarling hebt die 400 kg weegt voer je 7 kg hooi of 9 kg voordroog (in folie verpakt) per dag. Van gras moet hij minimaal 24 kg op een dag hebben omdat dit veel vocht bevat. Het beste is natuurlijk dat een jong paard onbeperkt beschikking heeft tot ruwvoer van hoge kwaliteit. Dit is vaak zacht, groen en fijn ruwvoer en bevat een hoog gehalte aan eiwit.

Tot slot.

Heb jij een opgroeiend paard en wil je meer weten over voeding? Neem dan contact met ons op, we helpen je graag met het juiste voeradvies.

Bestel eenvoudig en snel

1
Neem contact met ons op!
Powered by