Fibra Paardenvoeders

Grondstoffen

De grondstoffen van Fibra

Enkel ruwvoer voorziet helaas niet meer in alle nutriënten die een paard nodig heeft. Bepaalde nutriënten moeten daarom door aanvullend voer aangevuld worden.

Wij hebben daarom gekeken met welke natuurlijke en voor paarden geschikte grondstoffen we deze benodigde nutriënten bij elkaar kunnen krijgen. Zo zijn we op de samenstelling van Fibra gekomen: Luzerne, timothee, spelt, maisvlokken, wortelstukjes, lijnolie en een vitamine- mineralenkorrel. Iedere grondstof zit in die vorm in Fibra dat het geschikt is voor het paard.

Fibra Premium en Fibra Anti-itch hebben dezelfde hier boven genoemde basis echter zijn aan de Anti-itch bijzondere toevoegingen gedaan.

  • Luzerne

Luzerne is een vlinderbloemige plant en is voor Fibra grof gehakseld. Het bevat een hoog gehalte natuurlijke vitaminen A, B, en E, biotine, mineralen, essentiële aminozuren en sporenelementen. Daarnaast draagt de structuur bij aan de gezondheid van het paard. Het paard moet veel kauwen wat goed is voor het gebit en het stimuleert de  speekselproductie. Speeksel bevordert een goede vertering en neutraliseert maagzuur. De luzernestokjes leveren veel “prik”, dit activeert de darmen hun werk goed te doen.

  • Timothee

Is een zeer geschikt ruwvoer voor paarden vanwege het lage fructaangehalte (suiker) en goede structuur. Paarden vinden timothee erg smakelijk en ook daarom is het een perfecte aanvulling in Fibra omdat we uiteraard geen ongezonde smaakmakers willen gebruiken zoals bijvoorbeeld melasse.

  •   Spelt

Spelt is gezond, voor lichaam én geest! Het is een graan en bevat wel gluten maar deze zijn niet te vergelijken met tarwegluten. Het bloemlichaam van tarwe en andere granen bestaat voor het grootste gedeelte uit gluten. De vitaminen en mineralen zijn door het doorfokken met andere prioriteiten dan gezondheid, bijna volledig verdwenen uit deze andere granen.

Bij spelt zijn de voedingsstoffen nog wel aanwezig in het bloemlichaam. Omdat het bloemlichaam van spelt niet alleen maar gluten bevat en de gluten die het bevat van een andere samenstelling zijn dan die in tarwe en andere granen, is spelt veel makkelijker te verteren. Spelt heeft een hoge wateroplosbaarheid, zodat de voedingsstoffen gemakkelijk worden geabsorbeerd door het lichaam.

Een ander belangrijk voordeel is dat spelt niet de schadelijke lectinen bevat die wel in andere graansoorten, met name tarwe, zitten. Een nadelig aspect van normale tarwe of ander graan is dat het in het lichaam de aanwezigheid van insuline simuleert wat een onterecht effect heeft op de bloedsuikerspiegel.

Spelt bevat zes van de acht essentiële aminozuren die in het lichaam de productie van hormonen activeert en onmisbaar zijn om zich gelukkig en blij te kunnen voelen. Nog een belangrijk voordeel zijn haar goede vetten. Spelt bevat hoogwaardige onverzadigde vetzuren, belangrijke bouwstoffen voor de celwanden en zenuwen.

De stevige hulsjes en vliesjes die om de speltkorrel zitten leveren veel “prik” voor de darmen welke zo geactiveerd worden hun werk goed te doen. Door alle vliesjes komt het zetmeel maar langzaam vrij en zorgt het daarom niet voor een snelle piek in het bloedsuiker.  Snelle pieken en dalen in het bloedsuiker is ongezond voor een paard. De spelt is wel geplet om te voorkomen dat onafgebroken zetmeel doorstroomt naar de dikke darm. Dat is namelijk ook niet wenselijk omdat onafgebroken zetmeel een voedingsbron is voor slechte bacteriën in de dikke darm en daarmee de balans in de darmflora kan verstoren.

  • Wortelvlokken

Wortelvlokken bevatten veel natuurlijke pro-vitamine A (Beta-caroteen) die door paarden en pony’s omgezet kan worden in vitamine A.

  • Lijnolie

Lijnzaadolie is een zeer hoogwaardige olie die veel essentiële vetzuren bevat. Deze vetzuren dragen onder meer bij aan een sterk zenuw- en bottenstelsel en een glanzende vacht.

  • Vitamine- mineralenkorrel

Omdat we niet alle benodigde gehalten nutriënten uit geschikte grondstoffen konden halen en omdat we er uiteraard voor moesten zorgen dat alle verhoudingen kloppen hebben we een vitamine, mineralenkorrel toegevoegd. Deze vult bepaalde vitaminen en mineralen aan en zorgt het voor een juiste balans tussen de mineralen waarvan de meest bekende uiteraard de calcium – fosfor – magnesium is.

  • Toevoegingen Anti-itch

Aan de Anti-itch zijn veel bijzondere grondstoffen toegevoegd die actief afvalstoffen afvoeren, het lichaam reinigen, de darmflora optimaliseren, weerstand verhogen en nog veel meer positieve effecten hebben, zoals mycotoxinebinders, biergist, levende gisten, betaglucanen, antioxidanten en omega 3. Deze toevoegingen zitten in de vitamine- mineralenkorrel waardoor deze donkerder van kleur is dan die korrel in de Premium.