Paddock Paradise inspiratie – by Tess

Fibra Paardenvoeders

 

Naar nieuwsoverzicht

Als onderdeel van de Fibra inspiratie serie waren we op bezoek bij het Paddock Paradise van Tess. Door haar ervaring op verschillende stallen en met verschillende Paddock Paradise systemen ondervond ze hoe moeilijk het is om de perfecte plek voor je paard of pony te vinden.

Daarom heeft ze in samenwerking met haar ouders een jaar geleden de stoute schoenen aangetrokken en is haar eigen Paddock Paradise begonnen. Zo kon ze de ideale situatie voor haar eigen pony’s maar ook voor de paarden en pony’s van anderen creëren.

Bekijk hier haar Paddock Paradise, laat je inspireren en verlang alvast naar de zomer! 

Intro 

Op het moment dat we Tess bezochten was het nog hoogzomer. Ze had op dat moment 2 paarden en 2 pony’s staan waarvan de twee pony’s van haar zelf zijn. 

Nu is er nog één ander paard bijgekomen en wil ze de winter aankijken voor er eventueel nieuwe paarden of pony’s bijkomen. Dit is namelijk haar eerste winter en daarom wil ze eerst ondervinden hoe de track en paddock zich gaan houden. Ook wil ze bekijken of de inloopstal genoeg ruimte biedt voor alle paarden om gezamenlijk te schuilen en te slapen als ze hier behoefte aan hebben.

Dat is namelijk een veel voorkomend probleem, wanneer er meerdere paarden en pony’s van verschillende geslachten samen staan. Er moet voldoende ruimte zijn om voor elkaar weg te lopen en de kudde moet ook niet te groot zijn waardoor er onderlinge kuddevorming ontstaat. Dit geeft vaak dominantie problemen en dit wil Tess zoveel mogelijk voorkomen. Op haar vorige Paddock Paradise was dit ook het probleem en werd haar pony daardoor regelmatig verwond. Om bij haar eigen Paddock Paradise een zo goed mogelijke harmonieuze situatie te creëren voor de paarden, pony’s en eigenaren heeft ze met de volgende punten rekening gehouden:

Niet te veel paarden/pony’s bij elkaar

Het paddock Paradise van Tess heeft een oppervlakte van 2,5 hectare land waarop ze uiteindelijk 10 paarden/pony’s wil huisvesten, dit zal wel afhangen van hoe de kudde zich vormt. Bij veel grote paarden worden het er waarschijnlijk minder dan 10 bij pony`s misschien meer.  Een valkuil van een Paddock Paradise is namelijk wanneer je te veel paarden en pony’s hebt. Dan wordt de ruimte te klein en kunnen ze elkaar niet voldoende uit de weg. Hierdoor ontstaan er conflicten! 

De track moet overal doorlopen

Om ervoor te zorgen dat paarden elkaar nooit in een hoek vast kunnen zetten loopt de track overal door. Zo kunnen de paarden altijd voor elkaar aan de kant als dit nodig is.

Track & indeling

De indeling en de breedte van de track is ook heel belangrijk. Officieel moeten de paden 6 meter breed zijn maar Tess heeft ook stukjes pad van 3 meter. Als het maar voldoende af wordt gewisseld met open ruimtes en bredere stukken track is haar ervaring. Wanneer je meer paarden op een relatief kleiner stuk hebt staan is het wel verstandig om de track breed genoeg te maken zodat ze elkaar makkelijk kunnen passeren. Tess heeft bij de indeling van haar Paddock Paradise geprobeerd om zoveel mogelijk te zorgen dat de paarden elkaar niet MOETEN passeren als ze dit niet willen.

Een punt voor de toekomst is nog om op de track een laag wit/drainage zand aan te brengen. Nu groeit er nog wat gras en dit kunnen we daarmee voorkomen. Gras op de track is in principe niet erg maar je kan ervoor kiezen hier wel iets aan te doen.

Goede drainage

Het is belangrijk dat een aantal plaatsen, waar de paarden veel staan goed gedraineerd zijn. Hierdoor kunnen ze altijd droog staan, ook wanneer het nat weer is zoals nu. Bij Tess is dit de paddock waar de grote overdekte voerruif staat en bij de schuilstal is het verhard met bestrating. Bestrating is ook belangrijk voor de hoeven.

Veel verschillende voerplekken

Dit is belangrijk om voernijd te voorkomen en om ervoor te zorgen dat alle paarden en pony’s onbeperkt beschikking hebben tot ruwvoer. Tess heeft één centrale overdekte hooiruif met hierin hooibalen waarover een slowfeeder systeem ligt. Verder heeft ze ook over de gehele track plaatsen waar hooinetten hangen en de paarden rustig kunnen eten. Zo worden de paarden gestimuleerd om de hele track te gebruiken op zoek naar hun ruwvoer. In de hooinetten krijgen de paarden suikerarm hooi en gerstenstro zodat ze de hele dag kunnen eten. Tess vertelt dat ze voor stro kiest omdat dit een mooie afwisseling is, het weinig energie bevat en veel structuur om de darmen te stimuleren.

TIP: Let op als je stro bij voert dat het niet bespoten is!

Water voorzieningen

Een heel belangrijk punt is ook het drinkwater! Tess vertelt dat ze het water voor de paarden uit de grond halen maar dat hier wel een zeer goed zuiveringssysteem tussen zit. Ongezuiverd grondwater is vaak niet geschikt voor paarden en bij haar terrein bevatte het met name veel te veel ijzer. Het gezuiverde grondwater is aangesloten op een zelfregelende drinkbak waardoor deze automatisch gevuld wordt. Tevens is er aan de achterkant van het terrein een poeltje welke regelmatig wordt gevuld met het gezuiverde grondwater. In de zomer laat ze het poeltje bewust helemaal droog vallen en daarna wordt het pas weer bij gevuld. Dit voorkomt dat er schadelijke algen in gaan groeien. In de toekomst wordt het poeltje nog verder uitgegraven zodat er een pomp ik kan worden geplaatst en hierdoor wil de algen weg blijven.

Beschuttingsmogelijkheden

Wat natuurlijk ook erg belangrijk is zijn voldoende beschuttings mogelijkheden voor de paarden. Tess heeft hiervoor een voldoende ruime schuilstal met twee ruime in/uitgangen. Dit zorgt ervoor dat paarden elkaar uit de weg kunnen gaan. Daarbij voert Tess de paarden bewust niet in de schuilstal zelf. Hierdoor is er geen associatie met voer en gaan de paarden elkaar ook niet uit de schuilstal jagen. Wel hebben ze er de beschikking over verschillende likstenen, mocht hier behoefte aan zijn. Naast de schuilstal zijn er ook verschillende natuurlijke beschuttingsplaatsen door de bosschages en bomen rondom het terrein.

Gecontroleerd op het gras

Een groot voordeel van het paddock Paradise is dat je meer controle hebt over het gras wat de paarden en pony’s binnen krijgen. Ook onze paarden zijn zoals veel in Nederland wat te dik maar als onbeperkt op het gras zouden staan was dit nog veel erger geweest. Nu kan ik ze gecontroleerd een aantal uurtjes op het doorgeschoten gras laten en daarbij wordt er rekening gehouden met het fructaan gehalte.

Extra verrijking & faciliteiten

Naast de nodige faciliteiten is er ook gedacht aan verrijking voor de paarden. Zo is er een uitkijkpost gemaakt welke de paarden kunnen beklimmen. Op deze manier trainen ze hun spieren meer en hebben ze wat extra uitdaging. Daarbij staan er verschillende bomen waar takken van gegeven kunnen worden zoals wilgen, berken en populieren. Maar niet alleen aan de paarden en pony’s is gedacht hoor lacht Tess, ik vind het ook heel belangrijk dat het voor de eigenaren fijn en relaxed is om hier te komen. Dat wordt nog wel een vergeten! Daarom is er een fijne overdekte poetsplaats met afspuit mogelijkheden, voldoende kastruimte voor alle spullen, een ruime buitenbak met goede bodem om in te trainen en hebben we een gezellige zit plek waar je van je paard kunt genieten. En via een prive weggetje kun je achterom naar het bos rijden, zodat je niet langs de drukke weg hoeft. Ook hebben we een verwarmde kantine met wc, thee, koffie en soep.

Tot slot
Wij zijn benieuwd wat jij van het inkijkje bij het Paddock Paradise van Tess vond! Misschien zijn er aspecten van een Paddock Paradise die jij ook kunt toepassen?

Staat jouw paard of pony ook in een inspirerende omgeving of heb jij handige tips die je wilt delen met betrekking tot je voerbeleid/ dagelijkse management? Laat het ons weten! 

Meer interessante en inspirerende informatie lezen? Kijk dan eens naar onze andere blogs! 

Hier vindt je bijvoorbeeld:
Tips om je paard onbeperkt ruwvoer aan te bieden

Praktische tips als je paard/pony te dik is

Hoe voer ik mijn paard tegen de kou?

Bestel eenvoudig en snel