Natuurlijk, afvallen in de winter

Fibra Paardenvoeders

 

Naar nieuwsoverzicht

Veel paarden komen te dik uit de zomerperiode, helemaal wanneer ze (onbeperkt) op de weide hebben gestaan. De winter is daarom een belangrijke periode om je paard weer op een gezond gewicht te brengen. 

Een paard is er van nature op gemaakt dat het in de winter de reserves uit het energierijke voorjaar en zomer op gebruikt. In de natuur is er immers in de winter veel minder te eten en zal het paard op doorgeschoten gras, takken, bast van bomen etc. moeten teren. Allemaal voeding met weinig energie en veel vezels.

Nabootsen natuurlijke rantsoen

Om je paard te laten afvallen kun je in de winter het natuurlijke rantsoen en gedrag proberen na te bootsten. Maar hoe doe je dit? Eén voordeel, het gras groeit in de winter niet en bevat veel minder energie. Deze rijke voedingsbron is dus al minder aanwezig. Maar wanneer er geen gras groeit moet je paard natuurlijk wel voldoende vezels krijgen voor een gezond verteringstelsels.

Wees creatief met ruwvoer aanbieden

Allereerst is de voedingswaarde van het ruwvoer wat je paard krijgt heel belngrijk. Wanneer het hooi of voordroog te rijk is zal het heel moeilijk worden om je paard te laten afvallen. Het mooiste is wanneer je één grootte partij hebt van hetzelfde land en een analyse kunt laten doen of een partij kunt kopen welke al getest is. Je wil namelijk voor een te dik paard ruwvoer met een laag suiker en energie gehalte.

Ruwvoer beoordelen

Tot een zekere hoogte kun je het ruwvoer ook van de buitenkant beoordelen. Wanneer je schraal ruwvoer zoekt kun je met de volgende kenmerken rekening houden:

  • Bekijk of er graszaden inzitten
  • Het grof en stengelig is
  • Gelig en niet te groen van van kleur is

Dat is een indicaties dat het gras lang op het land heeft gestaan en heeft kunnen doorschieten. Uitgegroeid en uitgebloeid gras bevat minder energie dan gras wat nog in de groei zit.

LET OP! Dit ruwvoer vinden paarden vaak minder smakelijk. Wanneer je overstapt kan het dus zijn dat je paard het in eerste instantie minder goed zal eten.

 

Groeistadiums van gras

Creatief voeren

Wanneer je niet aan heel schraal ruwvoer kunt komen, je niet zeker weet of het ruwvoer schraal genoeg is, je paard zelfs op schraal ruwvoer niet voldoende afvalt of je niet aan voldoende schraal ruwvoer kunt komen hebben wij een aantal tips voor je:

Vervang een gedeelte van het ruwvoer met gerste of tarwe stro
Stro bevat weinig energie en veel vezels. Wanneer je een gedeelte van het ruwvoer met stro vervang creëer je zelf een schraler ruwvoer.

Hang een paar ”nood” netten met stro op
Op deze manier kun je wat langer wachten met het bijvullen van je voerpunten en eten de paarden deze ook beter leeg. Wanneer het hooi, (ook het minder smakelijke) echt op is zullen ze nog van de stronetten kunnen knabbelen en hoef je niet bang te zijn dat je paard te lang zonder ruwvoer staat.

Voer met behulp van verschillende slowfeeders
Wanneer je een slowfeeder inzet moet je paard wat meer moeite doen om zijn ruwvoer te eten. Daarbij kun je verschillende maaswijdtes combineren zodat ze eerst het ”makkelijke” hooi kunnen opeten en later meer moeite moeten doen door de fijnere mazen. Let er bij het gebruik van slowfeeders wel op dat je voldoende voerplekken hebt zodat alle paarden rustig kunnen eten.

Voer in meerdere porties & verschillende plaatsen
Een voordeel van slowfeeders is ook dat je makkelijker verschillende porties kunt creëren. Je kunt bijvoorbeeld in plaats van één groot net ook meerder kleinere netten vullen en deze verspreidt over de paddock of weide ophangen. Dan moet je paard ook meer moeite doen en wordt beweging gestimuleerd.

Automatische voersystemen
Je ziet hier steeds meer mogelijkheden voor verschijnen. Van systemen die automatisch ruwvoer afgeven tot poortgrepen die automatisch openen waardoor je toegang kunt geven tot nieuwe voerpunten. Zie de afbeelding welke Yasmine VDW met ons op facebook deelde.

Automatisch voersysteem

Voer geen ongezonde snacks!
In paardensnoepjes kunnen soms behoorlijk veel suikers zitten en een appel bevat fruitsuikers. Wanneer je je paard wil verwennen kies dan gezonde snack en geef niet te veel. Je kunt ook kleine stukjes snijden/maken waardoor je vaker een kleine portie kunt geven.

Controleer supplementen op suikers
Wanneer je supplementen geeft controleer dan de ingrediëntenlijst zorgvuldig. Sommige supplementen bevatten namelijk veel suikers (in allerlei benamingen) om ze smakelijk en goed opneembaar te maken.

Gezonde takken en planten bijvoeren
Om je paard bezig te houden en variatie te bieden kun je ook op zoek gaan naar takken en planten in de winter. Bijvoorbeeld Brandnetel(eerst even laten drogen, dan prikt het niet meer), Rozenbottels, Wilg, framboos, hazelaar, berk etc. Dit zou je paard ook in het wild opzoeken wanneer het gras niet meer voldoende voedingswaarde bevat. Bouw de hoeveelheid takken rustig op en zoek goed uit of de takken die je aanbiedt veilig zijn. Daarbij, voer met mate, takken bevatten lignine wat een onverteerbare vezels zijn voor paarden.

Je paard meer energie laten verbruiken

Een andere manier om je paard te laten afvallen is door het meer energie te laten verbruiken. Dit kun je natuurlijk doen door vaker te trainen. Maar helaas is dit, helemaal in de winter niet altijd even makkelijk en aantrekkelijk. Je kunt in de huisvesting van je paard ook aanpassingen doen waardoor ze worden uitgedaagd meer te gaan bewegen.

Drink & hooipunten ver uit elkaar
Door de waterbak van je paard zo ver mogelijk van de voerplekken te plaatsen zal je paard meer moeten bewegen. Je kunt dit ook bereiken door een stuk af te zetten waar je paard  omheen moet lopen om bij de waterbak te komen.

Track aanleggen
Door een track of pad aan te leggen kun je ervoor zorgen dat je paard meer moet lopen.

Duurtraining
Wanneer je voor langere tijd op lage intensiteit je paard beweging geeft zal er een aerobe verbranding gaan plaatsvinden. Tijdens deze verbranding gebruikt het paard zuurstof en zijn de voornaamste energiebronnen koolhydraten en vetten. Dit is effectief om het metabolisme en de vetverbranding te activeren.

Wil je duurtraining doen met je paard let er dan op dat je dit langzaam opbouwt. Wat voor het ene paard lage intensiteit is kan voor het andere al intensiever zijn waardoor het lichaam overschakelt naar anaerobe verbranding. Wanneer je met een hartslagmeter zou trainen mag de hartslag niet boven de 60/70% van de maximale capaciteit komen. Je paard mag wel iets sneller/dieper gaan ademen maar mag niet buiten adem raken of erg gaan zweten.

Je kunt bijvoorbeeld (opbouwend) verdeeld over de week 2 of 3 keer een duurtraining doen van 1 t/m 1,5 uur. Dit kan een lange buitenrit met ontspannen stappen, draven en eventueel een galopje zijn of ontspannen dressuurwerk in de bak onder het zadel of aan de longe/hand.

Niet een te dikke deken/ geen deken
Jezelf warmhouden kost energie! Leg je paard dus niet een te dikke deken op of als het mogelijk is geen deken. Wanneer je paard het kouder heeft zal het meer gaan bewegen om op te warmen en het kost hem ook energie om zijn lichaam warm te houden. 

Aanvullende voeding

Een paard wat af moet vallen heeft natuurlijk nog wel dezelfde en soms zelfs meer behoefte in vitamines, mineralen en spoorelementen. Een vitamine- en mineralen te kort kan leiden tot verstoringen in de stofwisseling. Wanneer het lichaam van je paard voedingsstoffen mist blijft er altijd een behoefte die niet bevredigd kan worden. 
Het is daarom belangrijk dat je de juiste hoeveelheid voert naar de behoefte en het streefgewicht van je paard. Ga je bijvoorbeeld meer trainen neem dit dan ook mee!

Wanneer je paard meer arbeid verricht gaat zijn behoefte in eiwitten en essentiële aminozuren omhoog. Dit kan hij niet voldoende uit het ruwvoer halen. Helemaal wanneer je hem hierin al op rantsoen hebt staan.

Fibra Balancers & Ruwvoermixen

Door onze Fibra Balancers en Ruwvoermixen te combineren kun je ons voer optimaal aanpassen aan de individuele behoefte van je paard.

Ruwvoermixen

Door het volume, structuur en het lage zetmeel en suiker percentage zijn onze ruwvoermixen heel geschikt om ook aan te dikke paarden te voeren. Je geeft hiermee alle vitamines, mineralen en spoorelementen die je paard nodig heeft en je paard moet er lang op kauwen waardoor het ook een verzadiging ervaart. Daarbij zorgen de vezels voor ”prik” in de darmen waardoor een gezonde darmwerking wordt gestimuleerd. 

Balancers

Met de Balancers kun je heel geconcentreerd vitamines en mineralen toe voegen aan je rantsoen waardoor ook als je niet de geadviseerd hoeveelheid Ruwvoermix wil of kan voeren in alle behoeften wordt voorzien.

Extra ondersteuning met Fibra Anti-itch

Door de speciale ingrediënten in onze Fibra Anti-itch Ruwvoermix en Balancer kan het ook voor te dikke paarden een goede ondersteuning bieden van binnen uit:

  • Mycotoxinebinder 

Mycotoxines zijn giftige stoffen die worden geproduceerd door schimmels. Een Mycotoxinebinder bindt deze zoveel mogelijk aan zich zodat deze kunnen worden uitgescheiden.

  • Anti-oxidanten

Bevorderen de inwendige reiniging van vrije radicalen. Anti-oxidanten neutraliseren vrije radicalen. Als vrije radicalen niet omgezet worden kunnen ze een belangrijke rol spelen in het ontwikkelen van chronische aandoeningen als hoefbevangenheid, huidallergieën etc. en tasten ze het immuunsysteem aan.

  • Gisten en levende gisten

Bevorderen de inwendige reiniging en ondersteunen de gezonde darmflora. 

  • Extra vitamines 

Vitamine C, D en B ondersteunen een goed werkend metabolisme en vetverbranding. 

Voeradvies 

Wil je advies op maat om je te ondersteunen met het laten afvallen van jouw paard? Vul dan ons voerformulier in! 

Verrijking paard

Bestel eenvoudig en snel