Op pad met je paard! TIPS

Fibra Paardenvoeders

 

Naar nieuwsoverzicht
Ben jij van plan om er deze zomer lekker met je paard op uit te gaan? Of gaat je paard zelfs mee op vakantie?  Dan is het verstandig om met wat extra voorbereidingen te treffen en tijdens langere ritten ook een rustpunt in te plannen onderweg. Lees dan snel verder!

Training 

Allereerst is het als je van plan bent om lange (meerdaagse) ritten te gaan maken belangrijk dat de conditie van je paard maar ook van jezelf voldoende is. Stel dus op tijd een trainingsschema op en houdt eventueel ook een logboek bij. Daarin kun bijhouden hoe je paard voelde tijdens de training en hoe goed hij deze aankon. Naast een goede opbouwende training is actieve rust tussendoor ook erg belangrijk voor het herstel.

Naast conditietraining is het verstandig om ook op andere locatie te trainen en eventueel een schrik training te doen. Want je kunt natuurlijk van alles tegenkomen onderweg en wat in een bekende omgeving gemakkelijk gaat kan in een vreemde een stuk spannender zijn. Ook kom je in andere omgevingen natuurlijk ook andere obstakels tegen. Leer door te doen hoe jij en je paard hier samen mee om gaan.

Trailer

Hoe vaak zie je het niet? ‘’Paard loopt thuis de trailer in maar wil na de rit de trailer niet meer op!’’ Het worden vervoerd in een trailer kan vermoeiend en stressvol zijn voor je paard. Het trainen van het trailerladen maar ook het rijden met de trailer wordt vaak niet voldoende opgebouwd en geoefend. Maar wanneer je met je paard op pad gaat is een trailerrit hier vaak ook onderdeel van. Om je paard zo relaxed en fit mogelijk op locatie te laten arriveren voor je rit begint is het daarom ook fijn als hij als aan het rijden met de trailer gewend is en je weet hoe je paard het liefst reist. Bijvoorbeeld (als het kan) met een ander paard erbij? Zeiltje open of dicht? En bij een tweepaardstrailer aan de linker- of rechterkant?

TIP: Zorg ervoor dat ook je trailer gecontroleerd is zodat deze ook veilig is om je paard in te vervoeren.

Energiebehoefte

Wanneer je paard meer arbeid verricht stijgt ook de behoefte aan bepaalde nutrienten. Zoals energie en eiwitbehoefte, maar ook bepaalde mineralen, vitamines en sporenelementen heeft je paard dan meer nodig.
Het is daarom aan te raden om het rantsoen en de bodyconditie score van je paard onder de loep te nemen en op tijd aan te passen. Is je paard te dik dan wil je de energie hoeveelheid niet te veel verhogen want je paard moet geleidelijk afvallen, is je paard goed op gewicht of al wat schraler? Dan wil je wel extra energie toevoegen. Wil je meer informatie hierover? Lees dan hier onze blog over Voeren en arbeid. Liever persoonlijk advies? Vul dan ons voerformulier in.

In de week voorafgaande aan je (meerdaagse) rit kun je ook dan ook gerust wat meer Fibra voeren. Dan kan je paard die extra energie en nutrienten ook gebruiken.

”APK” voor je paard!

Wanneer je een lange rit gaat maken is het belangrijk dat je paard goed in zijn vel zit, geen pijntjes heeft en je harnachement past en soepel is. Zorg geruime tijd voor je gaat vertrekken dat van je paard eventueel controleert is door een professional, is bekapt/beslagen en laat eventueel de zadelpasser je zadel laten controleren als je over de pasvorm twijfelt.

Rusten 

Zoals iedereen weet is het voor je paard niet goed om langer dan 2 uur zonder ruwvoer te staan. Maar hou je hier tijdens een langere rit ook rekening mee? Het is daarom goed om voldoende pauzes in te lassen en dan ook voer voor je paard mee te nemen. Fibra is hier uitermate geschikt voor omdat het veel ruwe celstof maar ook langzaam vrijkomende energie bevat. Je paard kan er even heerlijk rustig op kauwen en in verhouding met hooi neemt het weinig ruimte in.

Daarbij wordt het net als ruwvoer opgenomen waardoor je het ook kunt voeren als je paard daarna nog moet lopen.

Veel mensen laten hun paard grazen tijdens een stop. Echter bevat gras veel minder drogestof en moet je paard er dus meer van eten voor een goede darmwerking. Let er ook op waar je paard graast, bermen langs akkers kunnen bespoten zijn!

Ruwvoer

Wanneer je paard ook één of meerdere dagen en nachten op een andere locatie verblijft is het ook aan te raden om je eigen ruwvoer mee te nemen. Je weet namelijk nooit hoe de kwaliteit van het ruwvoer op locatie is en dan hoeft de darmflora van je paard zich hier ook niet voor aan te passen.

Wanneer je niet de mogelijkheid hebt om eigen ruwvoer mee te nemen dan is Fibra ook een goede optie om een gedeelte van het ruwvoer te vervangen. Wanneer je meerder porties per dag geeft voorzie je je paard in een mooie basis van ruwvoer en kun je de rest met hooi/voordroog en eventueel weidegang aanvullen.

Meer zweten = meer zout!

Tijdens lange tochten en helemaal bij warm weer kan het zijn dat je paard meer zweet verliest. Daarom is het voor de vochthuishouding van je paard verstandig om wat meer zout toe te voegen aan het rantsoen. Dit kun je doen door veevoeder zout of een ander zout zonder jodium toe te voegen aan het aanvullende voer. Zout zorgt bij een paard voor een dorstprikkel waardoor ze willen drinken, wanneer je paard te weinig zout opneemt wordt de dorstprikkel ook minder. Wil je meer weten over hoeveel zout je paard nodig heeft? Lees dan onze blog hieronder!

https://fibra-paardenvoeders.nl/op-pad-met-je-paard-tips/?preview_id=13872&preview_nonce=d1eed329cc&post_format=standard&_thumbnail_id=13873&preview=true

‘’Voldoende zout is dus erg belangrijk, maar wat als je paard ondanks dat niet WIL drinken op vreemd terrein?’’

Hier zijn verschillende trucjes voor en ook hier is oefening en gewenning belangrijk. Probeer je paard bijvoorbeeld ook thuis, na het rijden uit de emmer te laten drinken die je op je rit mee wil nemen.  (Bijvoorbeeld een handige vouwemmer.) En voeg ook thuis al een smaakje toe aan het water. Door verschillende smaken te proberen kom je erachter wat jouw paard lekker vindt en kun je dit toepassen tijdens je rit om je paard voldoende te laten drinken.

 

Heb jij tips? Laat het weten! 

Een andere reden dat je paard op ander terrein niet wil drinken is omdat hij/zij de omgeving toch spannend vindt. Hierbij geld dus ook weer, hoe meer relaxed je paard is en hoe meer gewend om op ander terrein te zijn hoe makkelijker hij/zij zal drinken.

Geen stilstaand water

Ten slotte, wanneer je water haalt voor je paard let dan ook op dat dit niet uit een stilstaande bron komt. Hierin heb je namelijk de mogelijkheid tot ziektes en parasieten.

Vond jij dit een leuk artikel? En/of heb je nog aanvullingen? Reageer dan is onze facebookpost!

Bestel eenvoudig en snel