Voertips wanneer je paard 24/7 buiten staat!

Fibra Paardenvoeders

 

Naar nieuwsoverzicht
Tegenwoordig staan er steeds meer paarden 24/7 buiten. Of dit nu alleen in de zomerperiode in de weide is of het hele jaar rond het is altijd belangrijk om vitamines en mineralen bij te voeren.

Echter kan dit in een kudde nog wel eens een uitdaging zijn en daarom deze blog ter inspiratie.

Voer in volgorde van rangorde

Wanneer je het dominantste paard eerst geeft voorkom je dat hij/zij anderen gaat wegjagen.

Zorg dat er voldoende ruimte tussen de paarden / voerplekken is.

Hierdoor hebben de paarden geen last van elkaar en zijn ze minder geneigd om van plek te gaan ruilen.

Zorg dat ze voldoende voor elkaar aan de kant kunnen

Dat alle paarden voldoende ruimte kunnen geven aan elkaar is heel belangrijk voor de rust in de kudde. Houdt met de plek(ken) waar je voert hier dus rekening mee. Ook is het prettig als er geen ‘’dode’’ hoek in de buurt is maar dit zou je eigenlijk altijd willen voorkomen.

Begin indien mogelijk met zijn tweeën

Een extra paar handen of iemand die het voer aan kan geven kan handig zijn!

Blijf erbij/ in de buurt en controleer regelmatig!

Blijf vooral in het begin erbij om te zien of voersysteem goed gaat. Gaat het goed dan zou je eventueel ook klusjes in de buurt kunnen gaan doen wanneer de paarden aan het eten zijn. Zo kun je het in de gaten houden en eventueel corrigeren als voer toch ingepikt dreigt te worden.

Voermogelijkheden:

Voerzak of een emmer met touw om het hoofd

Dit kan super goed werken en onze Fibra klant Manege zonder Drempels is hier een mooi voorbeeld van. Bekijk het hier! Wel moet je paarden natuurlijk langzaam laten wennen aan iets om het hoofd en ze in eerste instantie niet meteen los laten staan. Daarbij moet je er natuurlijk altijd bij blijven zodat je de voerzak als het paard is uitgegeten ook weer af kan doen. Je kunt eventueel zelf een systeem maken met een emmer maar zogenoemde ‘’voerzakken’’ zijn ook te koop.

Eigen voerbak

Dit vergt wel harmonie in de kudde en met veel paarden is het wat minder haalbaar. Maar als je elk paard op een vaste plaats voert met een vaste routine kan dit heel goed gaan.

Afzetten met een touwtje ertussen

Wat ook een handige methode is als je een track hebt om kleine paddocks te creëren als je voert. Dit kun je bijvoorbeeld doen met elastische lijnen of met flexibele poortsysteem. Zo kun je elk paard apart voeren en als iedereen het voer op heeft haal je de lijnen weer gemakkelijk weg. Ook hierbij is routine handig.

Tot slot! 

Vond jij dit een leuk artikel of heb je misschien nog aanvullingen voor ons? Laat het gerust weten. 

 

Bestel eenvoudig en snel