Zoutbehoefte met warm weer

Fibra Paardenvoeders

 

Naar nieuwsoverzicht
Paarden en pony’s kunnen minder goed tegen de warmte dan mensen. Hun comfortabele tempratuur ligt tussen de 10 en 15 graden. Wanneer de tempraturen boven de 20 en helemaal 25 graden komen hebben paarden en pony’s het zwaarder om hun lichaam op de gewenste tempratuur te houden. Helemaal oudere paarden/pony’s waarbij de lichaamsprocessen trager gaan hebben meer moeite om te warmte kwijt te kunnen.

Ook koudbloeden, met name die met veel behang hebben meer last van de warmte onder hun dikke manen. Bij deze paarden/pony kan het helpen om hun vacht (gedeeltelijk) te scheren.

Zweten

Als een paard zweet moet hij juist meer drinken om het vocht weer aan te vullen. Door zout toe te voegen aan het rantsoen worden deze weer aangevuld in het lichaam. Ook gaat het paard dan meer drinken zodat ook het vochtgehalte wordt aangevuldt.

Zout in Fibra

Omdat Fibra is afgestemd op de gehalten nutriënten in het Nederlandse ruwvoer is ook het natriumchloride (zout) gehalte hierop afgestemd. Wanneer je paard/pony meer arbeid verricht zal hij meer Fibra krijgen en vul je hiermee de grotere behoefte van de nutriënten aan. Echter kan door extra zweten op warme dagen de zoutbehoefte zo veel toenemen en dan is dit niet via het aanvullende voer aan te vullen. Bij hoge tempraturen en inspanning kan een paard pony wel 15 liter zweet per uur produceren!

Zoutbehoefte aanvullen

Zweet bevat verschillende zouten maar de voornaamste is Natriumchloride (NaCl), keukenzout. Op dagen dat jouw paard meer zweet dan normaal is het verstandig om wat zout aan het voer toe te voegen. Hiervoor kun je gewoon keukenzout (NaCl) uit de supermarkt gebruiken. Let wel op dat je zout zonder jodium gebruikt. Paarden krijgen namelijk al voldoende jodium binnen! Bij een fouragehandelaar kun je vaak ook veevoederzout halen. Dit is een samenstelling van 60% Chloor en 40% natrium. 

Daarnaast hebben wij ook Keltisch zeezout in het assortiment. Dit zout is volledig onbewerkt en voelt altijd wat vochtig aan. In Keltisch zeezout zit minder natrium en meer kalium en magnesium. Daarbij bevat het ook nog vele andere mineralen en sporenelementen zoals 

Hoeveel zout je precies bij moet geven, is afhankelijk van het rantsoen (gras, ruwvoer en aanvullingen) en de hoeveelheid zweet die jouw paard produceert. Gemiddeld kun je op dagen dat jouw paard veel zweet 5 gram zout toevoegen aan het voer. Pony’s hebben wat minder nodig en paarden die extreem veel zweten kun je tot 10 gram extra zout per dag geven. Wil je graag exacter weten hoe veel zout verstandig is om jouw paard bij te geven kun je mij gerust een mail sturen voor een persoonlijk advies (contact@fibra-paardenvoeders.nl).

Zoutblok

Veel eigenaren geven hun paard/pony een zout- of mineralen blok in de wei, stal of paddock. Dit is een goede toevoeging om in de lik behoefte naar zout te voorzien wanneer je paard/pony dit nodig heeft. Echter moet je hierbij wel op letten wat voor zoutblok je koopt en of je paard/pony niet overmatig likt.

Omdat Fibra alle vitamines, mineralen en spoorelementen bevat die je paard/pony dagelijks nodig heeft is ons advies om een zo puur mogelijke zoutblok aan te bieden zonder aanvullende mineralen en spoorelementen of een smaakje!

Ook al bestaan de meeste likstenen ongeveer 95% (of meer) uit NaCI en is het aandeel mineralen en spoorelementen in verhouding maar laag. Je kunt je paard/pony niet 24/7 in de gaten houden en dus ook niet inschatten hoeveel hij per dag opneemt.

Smaakjes?

Likstenen met een smaakje raden we echt af. Hier zit vaak veel melasse en stimuleert de opname zonder dat het paard/pony het echt nodig heeft. Het is meer snoepgoed en je paard/pony stopt niet wanneer de natriumbehoefte is behaald. Tevens is het ook niet goed voor de tanden en gezondheid.

Alleen een zoutblok voldoende?

Wanneer het warm weer is en je paard/pony moet inspanning leveren zal de zoutbehoefte erg kunnen wisselen en is alleen een zoutblok niet voldoende aanvulling. Wanneer je paard veel heeft gezweet adviseren we om zout toe te voegen aan het aanvullende voer.

Waterbak met zoutwater 

Naast een zoutblok kun je ook een waterbak met zoutwater aanbieden aan je paard. Op een emmer van +/- 12 liter voeg je dan 1 eetlepel zout toe. Let wel op dat je ook deze waterbak regelmatig ververst natuurlijk! 

Wanneer moet ik elektrolyten toevoegen?

Naast natrium en chloride bevat zweet ook in mindere mate andere mineralen welke we elektrolyten noemen. Ook deze worden ook aangevuld door Fibra. Echter wanneer je paard dagelijks overmatig zweet en grote prestaties moet leveren is het verstandig om ook de andere mineralen extra aan te vullen. Kies in dit geval voor een compleet elektrolyten supplement in plaats van alleen NaCl. Elektrolyten toevoegen wanneer je paard/pony niet overmatig zweet heeft het geen zin om deze dan via de urine wordt uitgescheiden.

Tot slot, bij paarden hoef je niet heel erg bang te zijn dat je te veel zout geeft. Wel is het belangrijk dat echt een te hoge zoutgift voor langere tijd een onnodige belasting is voor het lichaam.

Wist je dat het schuimen, wanneer je paard/pony veel zweet wordt veroorzaakt door eiwitten in het zweet zitten!

 

 

Vond jij dit een interessante blog?

Deel het bericht dan op facebook of instagram! En wil je in het vervolg niets missen van Fibra Paardenvoeders en de interessante die we delen? Volg ons dan ook!

Bestel eenvoudig en snel