Wij stelden in een poll de vraag:
‘’Twijfel jij wel eens of je paard/pony gedurende de hele nacht voldoende ruwvoer heeft? ‘’
De meerderheid van 61,5 % gaf JA SOMS aan!
Veel paarden en pony’s krijgen namelijk s ’avonds op stal of paddock hun laatste voerronde. Maar is dit wel voldoende?
Controleer hier of jouw paard/pony voldoende ruwvoer heeft gedurende de avond en nacht:
Wanneer is de laatste voerbeurt?
Om te bepalen of je paard/pony voldoende ruwvoer heeft kun je eerst berekenen hoeveel uren er tussen de laatste en de eerste ruwvoerbeurt zitten.
Hoelang je paard/pony over 1 kg ruwvoer?
Gemiddeld zal een volwassen paard ongeveer 30-40 minuten over 1 kg ruwvoer doen. Maar dit is ook afhankelijk per individu, het percentage droge stof in het ruwvoer en hoe stengelig of juist zacht en kort het is. Om erachter te komen hoe lang jouw paard/pony erover doet kun je dit dus het beste een keer bijhouden.
Hoeveel uur kan een paard/pony zonder ruwvoer?
rDe maag van een paard/pony is in verhouding met zijn lichaam relatief klein, namelijk maar 5 tot 15 liter! Daarbij kan de maag van een paard/pony ook niet vergroten of uitzetten. Ruwvoer stroomt vrijwel met dezelfde snelheid door de maag naar de dunne darm als de snelheid waarin het door het paard/pony wordt opgenomen.
Hoelang de maag (deels) gevuld blijft wanneer er geen voeding wordt opgenomen is niet geheel bekend. Maar dierenartsen raden aan dat paarden en pony’s met een maagzweer niet meer dan één uur zonder mogen staan. Zouden paarden/pony zonder of vemoedelijk zonder maagzweer dan ook niet na één uur een lege maag hebben?
Wel is bekend dat na vier uur zonder ruwvoer de kans op maagzweren zeer groot wordt. Daarom raden wij aan je paard/pony maximaal 2 tot 3 uur je paard zonder ruwvoer te laten staan.
Hoeveel ruwvoer heeft je paard/pony nodig?
De minimale hoeveelheid droge stof die een paard/pony per dag nodig heeft is minimaal 1,5 kg per 100 kilo lichaamsgewicht. Echter kan ruwvoer kan verschillende percentage droge stof bevatten. Voordroog bevat tussen de 60 – 80 % en hooi 80% of meer. Daar moet je natuurlijk ook rekening mee houden. Wanneer je 2 kg ruwvoer op 100 kg lichaamsgewicht rekent zit je in ieder geval goed. Dan heeft een paard van 600 kg dus 12 kg ruwvoer per dag nodig. Dat is dan 0,5 kg per uur. 0,5 kg x het aantal uren dat hij op stal staat is de hoeveelheid ruwvoer die je paard/pony moet hebben tijdens zijn laatste voerbeurt.
Wat voor strooisel ligt er in de (schuil) stal?
Wanneer je paard/pony op stro staat kan hij (mitst de stal schoon is) hier altijd een hapje van nemen. Echter staan er juist daarom (“Want anders hij eet zijn hele stal leeg”) veel paarden/pony’s op strooisel zoals vlas, houtkrullen etc. Besef dan wel dat je paard/pony wanneer zijn ruwvoer op is echt niets anders meer kan eten.
Wat zijn signalen van een tekort?
- Wanneer de eerste voerbeurt wordt gegeven, is dan al het ruwvoer op?
- Is je paard/pony heel gestrest of ongeduldig tijdens het voeren?
- Eet je paard/pony het aangeboden ruwvoer heel schrokkerige en gretig op?
- Knaagt jouw paard/pony aan zijn stal?
- Gebruikt je paard/pony zijn liksteen overmatig?
- Drinkt je paard/pony overmatig?
Tips om te weinig ruwvoer gedurende de nacht te voorkomen!
- Slowfeeder
Wanneer je het ruwvoer aanbiedt in een slowfeeder doet je paard/pony langer over de opname ervan en het gaat verspilling ook tegen.
- Stro
Wil je niet zoveel hooi of voordroog geven kun je dit ook mengen met stro of een aparte slowfeeder met stro ophangen. Zo weet je zeker dat je paard/pony de hele nacht schoon stro te knabbelen heeft. Hiervoor kun je in plaats van het tarwestro, wat vaak als strooisel wordt gebruikt ook kiezen voor gerstenstro of tarwestro.
- Fibra
Omdat Fibra is samengesteld uit zoveel mogelijk natuurlijk grondstoffen wordt het heel natuurlijk opgenomen door het verteringstelsel en moet je paard er langer op kauwen. Hierdoor doet hij langer over zijn aanvullende voer en voorzie je ook in droge stof omdat Fibra luzerne en timothee bevat.
- Ga in gesprek met je staleigenaar en/of medestalgenoten
In veel geval zal de laatste voerronde worden gedaan door de stal of pensionhouder. Dan is het verstandig om eens in gesprek te gaan met de eigenaar. Is hij/zij zich hiervan bewust? Zoek samen naar een oplossing!
Meer informatie?
Wil je meer informatie voor jou persoonlijke situatie of dat we met je meedenken over jouw voerbeleid? Neem dan gerust contact met ons op!
Vond je dit een interessante blog?
Deel hem dan en volg je ons!
Misschien ook interessant voor jou?
Hoe en waarom? Bijvoeren op het weiland.