Steeds meer paardeneigenaren worden zich er bewust van dat weidegang niet voor alle paarden gezond is. Maar iedere paardeneigenaar weet ook hoe gelukkig je paard ervan wordt om heerlijk in het verse gras te staan. En de emotionele gezondheid van je paard is ook heel belangrijk! Daarbij kan een weiland met het juiste management een diversiteit aan grassoorten en kruiden bevatten wat een gezonde aanvulling kan zijn op het rantsoen van je paard. Maar de gezondheidsrisico’s die door de mogelijk hoge suiker en fructaan gehaltes in het gras kunnen ontstaan willen we natuurlijk zoveel mogelijk voorkomen. In deze blog willen we je inzicht & handvatten geven wanneer weidegang voor je paard het meest veilig is en hoe je kunt inschatten wat voor de gezondheid van jouw paard verstandig is.
Bodyconditie van je paard
Als eerste is het belangrijk dat je bewust en kritisch kijkt naar je eigen paard of pony. Hoe is zijn of haar bodyconditie op dit moment? Is hij/zij al (veel) te dik? Dan brengt dit gezondheidsrisico’s met zich mee en is het verstandig hier rekening mee te houden in het de management en de eventuele weidegang. Heeft jouw paard (ook) een verdikte manenkam? Dan is extra voorzichtigheid verstandig. Want gaat jou paard met overgewicht het weiland op, dan zal dit namelijk alleen maar toenemen!
Ideaal gezien zou een paard op een natuurlijke manier in de winter afvallen zodat het met een gezond gewicht het voorjaar in gaat. Wil je hier meer over weten over natuurlijk afvallen? Bekijk dan onze blog – Natuurlijk, afvallen in de winter.
Herken een verdikte manenkam bij je paard.
Waarom is gras in het voorjaar gevaarlijk?
Wanneer het zonnetje in het voorjaar overdag steeds meer schijnt komt het gras langzaam uit zijn ‘’winterslaap’’. De bodemtemperatuur warmt op en bij een temperatuur tussen de 5 tot 8 graden begint het gras weer te groeien. De groei is echter pas optimaal bij een bodemtemperatuur tussen de 12 en 20 graden!
Doordat de bodemtemperatuur nog niet optimaal is en de nachten nog onder de 5 graden kan het gras nog niet goed groeien. Dit heeft als gevolg dat de suikers die het gras onder invloed van het zonlicht overdag heeft gevormd worden s’nacht niet optimaal kunnen worden omgezet in groei. Dit heeft als gevolg dat deze worden opgeslagen als fructaan. Hierdoor kan het gras veel fructaan opbouwen in het voorjaar!
Wil jij de bodemtemperatuur bij jou in de buurt bekijken? Klik dan hier!
Jong gras voorjaarsgras
Naast de bodemtemperatuur speelt het soort bodem, vocht en de beschikbare voedingstoffen natuurlijk ook een belangrijke rol hoe goed het gras kan groeien. Met name licht en vocht zijn essentieel. Maar ook het groeistadium van de grasplant heeft invloed op het suiker/fructaan gehalte in de plant.
Een jonge grasplant (zie afbeelding stadium 0-1) beschikt nog over weinig opslag capaciteit om de groei te faciliteren. Zodra er blad is gevormd kan er echter wel fotosynthese plaatsvinden en zullen er voor de groei van de plant suikers geproduceerd worden.
Wanneer er op een zonnige dagen veel suikers geproduceerd zijn maar de grasplant de groei nog niet aankan worden deze opgeslagen als fructaan om later weer voor groei te worden gebruikt.
Jong voorjaarsgras bevat dus juist weinig structuur en is door het hoge suikergehalte lekker zoet voor je paard. Hierdoor, helemaal na een winter waarin ze alleen hooi of voordroog hebben gehad zijn ze geneigd om er veel van op te nemen in korte tijd.
Hoe kun je inschatten wanneer het gras veiliger wordt?
Wanneer de grasplant ouder wordt begint er meer stengel en wortel te vormen. Ook vormen er zich meer bladeren. Wanneer het gras dan verder doorgroeit schiet de stengel door en worden er zaden gevormd. Hoe langer het gras doorgroeit hoe stengeliger het wordt en hoe meer structuur het bevat. Hierdoor moet je paard er ook meer op kauwen. Daarbij wordt de smakelijkheid ook minder waardoor paarden er minder van zal gaan opnemen en ook meer zal zoeken naar de lekkerste hapjes.
Wanneer bied je weidegang voor je paard?
We hebben in de tabel van bekende grassoorten opgezocht wanneer hun bloeiperiode ongeveer zijn. Wanneer het gras bloeit, stopt het namelijk met groeien en wordt het stengeliger en bevat het minder eiwit en suiker.
Vanaf de bloei is het dus veiliger om te gaan beweiden! Je kunt bloeiend gras herkennen aan de vorming van aren of pluimen. Na de bloei vormt het gras zaden wanneer de plant nog stengeliger en houtachtig wordt. Als je het gras geheel door laat groeien en uitbloeien wordt het uiteindelijk geelachtig en is het bijna hooiachtig. Dit is ook de periode dat de zaden geoogst worden en het zogenaamd graszaadhooi wordt geproduceerd.
Stem af op jouw paard!
Afhankelijk van de bodyconditie, ras, leeftijd en de historie en de gevoeligheid van je paard kun je gaan inschatten wanneer jouw paard op een zo veilig mogelijke manier op de weide kan. Hoe langer je wacht en hoe verder het gras is uitgebloeid of zelf al zaden heeft gevormd en hoe stengeliger het is geworden.
Kijk goed naar je gras
Als het gras in de bloei zit kijk dan goed hoeveel gras er bloeit en ook hoeveel ‘’ondergras’’ er staat. Door nog even te wachten met beweiden kan ook dit gras doorgroeien en tot bloei komen.
Onderhoudt je weide en zaai door!
Door je weiland met een geschikte meststof te bemesten, deze door te zaaien met een gras kruidenmengsel en ongewenste planten uit te steken creëer je een gezondere en gevarieerder weiland voor je paard! Kruiden bevatten bijvoorbeeld minder suikers dan gras.
Laat het gras niet te kort afgrazen
Paarden grazen het gras heel kort bij de bodem af waardoor het plantje veel moeite heeft om zich te herstellen. Zorg er dus voor dat je weiland niet te lang intensief begraast wordt zodat het gras niet te veel in de stres komt.
Stookbegrazing toepassen
Hou rekening met het fructaan gehalte
Onder verschillende weersomstandigheden maakt het gras doormiddel van fotosynthese fructaan aan om te groeien of het slaat juist fructaan op. Door te kijken naar het weer, de temperatuur van buiten en die van de bodem kun je een inschatting maken om welke tijden je paard op de weide gaat en of je paard veilig op de weide kan!
Je kunt hieronder in tabel kijken voor een leidraad. Dit geld alleen wanneer het gras voldoende kan groeien dus genoeg water en voedingstoffen heeft en niet wordt over begraasd.
Samengevat, wanneer zit er veel fructaan in het gras?
- Koud weer/ vriesweer
Als de temperaturen onder het vriespunt of onder de 5 graden blijven heeft het gras niet kunnen groeien en bevat het veel fructaan. Ook omdat dit werkt als een soort anti-vries. Helemaal op een zonnige dag produceert het gras veel fructaan maar kan het door de lage temperaturen niet groeien. - Zonnig weer
Wanneer het zonnig is maar de temperaturen onder de 15 graden blijven. Dan bouwt het gras veel fructaan op maar kan het niet voldoende omzetten in groei. Hierdoor bevat het gedurende de dag steeds meer fructaan.
Samengevat, wanneer is weidegang wel veilig voor je paard?
Allereerst is het belangrijkste dat je paard het qua gezondheid en bodyconditie aan kan en dat je rekening houdt in welk stadium jouw gras zich bevindt. Naarmate het gras langer wordt en stengeliger en helemaal na de bloeiperiode bevat het in ook minder fructaan. Wanneer het gras aan het einde van de zomer zelf af begint te sterven kan eventueel zelf een paard wat gevoelig is met het juiste management op de weide.
Verder is het voor het fructaan gehalte belangrijk dat de temperatuur dag en nacht boven de 15 graden blijft en het bewolkt is. Dan kan het gras de hoeveelheid fructaan wat het doormiddel van fotosynthese aanmaakt meteen opmaken aan groei en bevat het dus een laag fructaan gehalte. Wanneer het zonnig weer is zet het gras gedurende de nachts het geproduceerde fructaan om in groei. Hierdoor bevat het in de ochtend minder fructaan. Wanneer het juist bewolkt gedurende de dag kun je beter in de middag, namiddag of nacht beweiden!
Ondersteun de darmflora van je paard
Wanneer je paard op de weide gaat veranderd er natuurlijk een groot deel van zijn rantsoen. Gras bevat veel meer vocht dan hooi en dit passeert de darmen veel sneller. Om de spijsvertering van je paard te ondersteunen kun je gedurende het weide seizoen ondersteunen met onze Fibra Anti-itch producten.
Deze bevat speciale ingrediënten welke speciaal ontwikkeld zijn om bij te dragen aan een schoner lichaam, goede weerstand en gezonde darmflora.
Afhankelijk wat jouw paard nodig heeft kun je voor de Anti-itch Ruwvoemix of Anti-itch Balancer kiezen of een combinatie hiervan.
Ook bij 24/7 weidegang is aanvullend voer belangrijk!
Naast het ondersteunen van de darmflora is het ook belangrijk om je paard te voorzien van de vitamines en mineralen die hij/zij nodig heeft. Vers gras bevat namelijk o.a. vitamine A, E en omega 3 vetzuren, eiwitten en verschillende mineralen. Echter in Nederland staat je paard veel op dezelfde weilanden en kan de diversiteit van je weiland ook beperkt zijn. Daarom is het toch belangrijk om aanvullend voer te blijven geven.
Heb jij nog vragen of opmerkingen?
Heb jij na het lezen van deze blog nog vragen voor ons of zou je het fijn vinden dat we eens met je meedenken over jouw weidemanagement? Neem dan gerust contact op via. contact@fibra-paardenvoeders.nl of 0623491603
Vond je onze blog interressant?
Deel onze informatie dan met andere via instagram en/of facebook!